“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Corona zorgt ervoor dat er heel wat extra regeltjes zijn bij een uitvaart. Zo mogen er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn en is een uitgebreide condoleance nu eigenlijk geen optie. Maar wat nou als een belangrijk en rechtstreeks familielid van jou komt te overlijden en jij hebt zelf corona? Mag je dan wel of niet naar de uitvaart?

In quarantaine

We weten het allemaal. Bij corona of corona gerelateerde klachten ga je in quarantaine. Maar betekent dit dan ook dat je geen afscheid kan nemen van jouw partner of je vader of moeder? Gelukkig is hiervoor een uitzondering gemaakt. Het RIVM heeft bepaald dat familieleden in de eerste graad (partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons, schoondochters) toch bij de uitvaart aanwezig mogen zijn als zij besmet zijn met corona.

Hierbij is het wel belangrijk dat zij weinig klachten hebben. Zo mogen zij geen koorts hebben en niet hoesten. Ze moeten ten allen tijde een mondmasker voor hebben (behalve bij het spreken of bij eten en drinken). Ook wordt hen geadviseerd om handschoenen te dragen. Zij mogen alleen bij de uitvaart zelf aanwezig zijn en kunnen geen plaats nemen in één van de volgauto’s of deelnemen aan de condoleance. Het is verstandig de uitvaartondernemer op de hoogte te brengen van de situatie. Hij/zij zal er dan voor zorgen dat de besmette persoon ook op een veilige afstand van de andere kan zitten.

Uitvaart uitstellen

Officieel moet een uitvaart plaatsvinden binnen zes werkdagen. In sommige gevallen is het mogelijk om de uitvaart even uit te stellen. Is jouw partner bijvoorbeeld overleden en heb jij zelf corona, waardoor je niet bij de uitvaart aanwezig kan zijn? Dan is het mogelijk om de gemeente te vragen om toestemming te geven de uitvaart uit te stellen. Leg dit voor aan de uitvaartondernemer. Deze zal bekijken wat er mogelijk is om ervoor te zorgen dat je toch op een goede manier afscheid kan nemen.

Live-stream

Is er een uitvaart van een dierbare en heb je gezondheidsklachten? Dan is het toch het verstandigst om thuis te blijven. Gelukkig zijn ondertussen eigenlijk alle uitvaartcentra en crematoria er wel op ingericht dat de uitvaart ook gevolgd kan worden via een live-stream. Hierdoor kun je gewoon vanuit je eigen huis de uitvaart bijwonen. Een goede oplossing. Helaas heb je dan niet de mogelijkheid om de familie te condoleren, maar een mooi kaartje, telefoontje of brief worden ook erg gewaardeerd.