“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Vanaf 1 juli dit jaar kan de Belastingdienst in schrijnende gevallen 5 jaar uitstel verlenen van het betalen van de erfbelasting. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen na het verlies van hun ouders gedwongen worden direct het ouderlijk huis te verkopen om aan hun fiscale verplichtingen te kunnen voldoen.

Wetswijziging 2023

Hans Vijlbrief, staatsecretaris van fiscaliteit wilde deze wet al eerder aanpassen om dit soort schrijnende situaties te voorkomen. Maar dit gaat de staat niet eerder lukken dan in 2023. Met dit beleidsbesluit zorgt Vijlbrief ervoor dat men hier niet op hoeft te wachten. De fiscus kan nu al eerder uitstel van betaling van de erfbelasting geven. Hiermee kunnen veel problemen worden voorkomen.

13-jarige jongen

De wijziging is een direct gevolg van een nieuwsbericht over een 13-jarige jongen die dreigde het huis van zijn ouders te moeten verkopen om erfbelasting te kunnen betalen. Dit soort schrijnende situaties wil Vijlbrief in de toekomst voorkomen door kinderen de kans te geven om betaling van de erfbelasting uit te stellen.

Geen invorderingsrente

Op dit moment hebben kinderen niet per definitie recht op uitstel van betaling van de erfbelasting. Is er toch sprake van langdurige uitstel, dan wordt er ook nog eens rente berekend. Met het beleidsbesluit zorgt Vijlbrief ervoor dat het mogelijk is om vijf jaar uitstel te krijgen zonder dat daar invorderingsrente over wordt gerekend. “Ik vind het namelijk belangrijk dat de wet en het beleid in deze gevallen nadrukkelijk rekening houden met de tragische situatie waarin kinderen dan verkeren”, aldus Vijlbrief.