“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Praten over de uitvaart is niet makkelijk. Het blijft toch altijd een onderwerp dat de meeste mensen het liefst vermijden. Toch is het wel belangrijk het hier over te hebben. Doe je dat niet, dan komen de nabestaanden straks voor moeilijke keuzes of misschien zelfs discussies te staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen in een periode die al moeilijk genoeg is. Wil jij het graag een keer met jouw ouders, jouw partner of broer of zus hebben over de uitvaart, maar weet je niet zo goed hoe? Wij vertellen je hoe je zo’n gesprek over de uitvaart het beste aan kan pakken.

Wat is de juiste aanpak?

Iedereen heeft zijn eigen manier van communiceren. De één vindt het prettig om alvast te weten waar het gesprek over gaat, zodat hij/zij zich hierop kan voorbereiden. Bij de ander werkt het het beste om het onderwerp tussen neus en lippen door ter sprake te brengen. Probeer goed in te schatten welke aanpak voor jouw dierbare het beste zou werken en pas jouw manier van communiceren daarop aan. Stuit je op een hoop onwil, dan is het verstandig om het onderwerp even te laten rusten en het later nog eens op een andere manier te proberen.

Tijd en plaats

Kies voor het gesprek een plek waar jullie je veilig en vertrouwd voelen. Het onderwerp ter sprake brengen tijdens een etentje in een restaurant is vaak niet zo slim. Kies voor een plek waar jullie open en eerlijk tegen elkaar kunnen zijn. Hoe minder afleiding hoe beter. Maak het ook vooral niet te zwaar. Zet een lekkere pot thee. Neem er een koekje bij en maak er een intiem gesprek van.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de uitvaart juist ter sprake te brengen als iemand hier niet op bedacht is. Bijvoorbeeld tijdens een autorit. Doordat je naast elkaar zit en elkaar niet recht in de ogen kijkt, is het voor sommige mensen makkelijker om te praten. Zo zou je bijvoorbeeld het onderwerp kunnen aansnijden als jullie langs een begraafplaats rijden.

Waarom wil je het hier over hebben?

Heb je te maken met iemand die het lastig vindt om over dit onderwerp te praten? Leg dan uit waarom je het hier graag over wil hebben. Geef aan dat het voor jou heel fijn zou zijn om een beetje te weten wat de wensen zijn, zodat je je daar minder mee bezig hoeft te houden als het moment daar is.

Loopt het contact in de familie stroef, dan kun je ook aangeven dat je graag vervelende discussies op zo’n emotioneel moment wil voorkomen. Dit kan immers alleen maar voor ruzie zorgen. Staan de wensen op papier, dan is hier geen discussie meer over mogelijk.

Een andere reden waarom je dit onderwerp te sprake brengt kan zijn dat je het heel graag precies zo wil regelen als jouw dierbare wil. Iedereen heeft hier zo zijn eigen gedachten over. De een vind een traditionele uitvaart heel mooi en passend, terwijl de ander bijvoorbeeld het liefst zou afsluiten met bier en bitterballen. Er is zoveel mogelijk en juist dat maakt het zo belangrijk om het hier over te hebben.

Ga het gesprek over de uitvaart samen aan!

Zijn er broers of zussen, kinderen of kleinkinderen die ook nauw contact hebben met degene over wie het gaat en die waarschijnlijk ook zullen helpen als het nodige geregeld moet worden? Betrek hen dan bij het gesprek. Op die manier zorg je ervoor dat alle betrokkenen weten wat de wensen zijn. Daarnaast kun je hiermee ook voorkomen dat jou wordt verweten een te grote vinger in de pap te hebben. Geef hen de mogelijkheid om bij het gesprek te zijn of stel ze op de hoogte van de afspraken die jullie maken. Zijn jullie met meerderen? Zorg er dan wel voor dat de persoon in kwestie zich niet overdonderd voelt.

Waar moet je het zoal over hebben?

Als iemand komt te overlijden moeten er een paar belangrijke keuzes gemaakt worden. Je kan het heel globaal houden of de uitvaart tot in de puntjes plannen. Maar net wat jullie prettig vinden.

Heb het in ieder geval wel over de keuze begraven of cremeren en of iemand de uitvaart in besloten kring wil houden of juist groot wil aanpakken. Daarnaast is het heel fijn als er een adressenboekje is met de gegevens van de mensen die een uitnodiging moeten krijgen.

Wil je er iets dieper op ingaan, zodat je straks zelf minder keuzes hoeft te maken, dan kun je het ook hebben over het opbaren, de kleding, kist of wade, het vervoer, de bloemen, de rouwkaart en natuurlijk ook de muziek die tijdens de uitvaart wordt gespeeld. Ook kan je samen bedenken of het koffie met cake wordt of toch bier en bitterballen of iets heel anders.

Pak voor inspiratie gerust onze site erbij. Alle belangrijke punten komen hierop voorbij. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Leg alles vast!

Het is verstandig om alles wat jullie hebben besproken op papier te zetten. Hiervoor zou je ook onze wensenlijst kunnen gebruiken. Vul hem in, print hem uit en leg hem neer op een plek waar je hem makkelijk terug kunt vinden. Zo kan je hem erbij pakken op het moment dat het nodig is.