“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Uit een onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat er ieder jaar mogelijk zestien Groningers vroegtijdig overlijden door de stress die zij hebben door de aardbevingen in het gebied en alle ellende die dit verder met zich meebrengt.

Gronings Perspectief

De Rijksuniversiteit doet al jaren onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen voor de mensen in het gebied. Zij doen dit onder de noemer ‘Gronings Perspectief’. Voorheen ging men ervan uit dat er ieder jaar zo’n vijf Groningers overleden aan de gevolgen van stress door alle toestanden rondom de aardbevingen. Nu blijkt dat dit aantal toch hoger ligt en ergens tussen de 11 en 21 ligt.

Schade aan het huis

Uit het onderzoek blijkt ook dat de overleden Groningers allemaal mensen zijn die zelf te maken hadden met aardbevingsschade aan hun huis. De stress die zij hiervan hadden was zo heftig dat dit zorgde voor ernstige schade aan de gezondheid. Er is slechts een klein deel Groningers dat last heeft van ernstige stress. Toch kampen duizenden mensen met stress gerelateerde klachten. Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen of maagproblemen, maar ook een depressie of angststoornis ligt op de loer. Uiteindelijk kunnen ook dit soort klachten leiden tot grote problemen en een verhoogd risico op overlijden door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of zelfmoord.