“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Hoe leg je het crematieproces uit aan een kind?

13 okt, 2021 | Algemeen, Rouw
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Het verlies van een dierbare is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Ook voor een kind kan dit een periode zijn van veel vragen en dingen die zij niet begrijpen. Zo zullen er ongetwijfeld vragen komen over wat er nu met de overledene gebeurt. Hoe leg je jouw kind dan uit wat cremeren is?

Laat je kind vragen stellen

Bij heftige gebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, kunnen kinderen vaak maar weinig informatie verwerken. Natuurlijk is ieder kind anders en zal ook de leeftijd van het kind een rol spelen in hoeverre hij of zij echt kan verwerken wat er nou precies is gebeurd. Toch is het belangrijk hoe dan ook het gesprek met je kind aan te gaan. Laat je kind zo veel mogelijk vragen stellen en op die manier het gesprek leiden. Dan weet jij direct wat er in zo’n koppie omgaat en met welke vragen hij of zij nou eigenlijk zit.

Wees eerlijk, maar wel in kindertaal graag

Wordt jullie dierbare gecremeerd, dan is de kans groot dat jouw kind met heel wat vragen zit. Want wat is nou precies een crematie? Je hoeft niet een heel crematieproces tot in detail uit te leggen. Voor kinderen werken dat soort dingen vaak wat simpeler. Leg kort maar krachtig uit wat cremeren precies inhoudt. Wees daarin ook eerlijk en probeer de misschien pijnlijke of confronterende details niet weg te laten. De dood is onlosmakelijk verboden met het leven, iedereen gaat uiteindelijk dood. En als je dood bent, voelt jouw lichaam helemaal niets meer.

Door de warmte zal opa straks as worden

Het idee van het lichaam van opa in een oven kan natuurlijk heel beangstigend zijn voor een kind. Probeer daarom goed uit te leggen hoe cremeren precies werkt. Dat er een hele speciale oven wordt gebruikt, die in een speciaal gebouw staat. Ook een goede tip is niet te benoemen dat het lichaam wordt verbrand, maar dat door de warmte er uiteindelijk alleen maar as overblijft. Deze as wordt vervolgens bewaard in een speciale pot. De as kunnen jullie, als jullie daarvoor kiezen, uitstrooien op een mooie plek. Er zijn ook andere mooie ideeën zoals de as onder een boom in de tuin planten of in een sieraad worden verwerkt. Dat is natuurlijk helemaal aan jullie zelf.

Tot slot nog een tip: er zijn verschillende kinderboeken die gaan over cremeren. Dit kan een mooie manier zijn om het onderwerp bespreekbaar te maken.