“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Schuldgevoel na verliezen van een dierbare

03 dec, 2021 | Algemeen, Rouw
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Als een dierbare overlijdt komen er verschillende gevoelens en emoties om de hoek kijken. Verdriet, boosheid, onbegrip, angst… Ze komen allemaal voorbij. Helaas behoort ook schuldgevoel tot één van de emoties die de revue passeert. Hoe ga je hier nou mee om of, beter nog, hoe kom je van je dit gevoel af?

Wat als…

Soms komen schuldgevoelens direct en soms pas na langere tijd. En de één heeft er meer last van dan de ander, maar feit blijft dat veel mensen met een schuldgevoel blijven zitten na een overlijden. Want, “had ik maar dit gezegd” of “was ik maar vaker langs gegaan”. Hoe dan ook, schuldgevoelens kunnen je behoorlijk bezig houden.

Waar deze schuldgevoelens vandaag komen kan voor iedereen verschillend zijn. Misschien heb je geen afscheid kunnen nemen of misschien had je voor jouw gevoel de overledene wel ergens mee kunnen helpen. Als jouw dierbare je partner was, kun je je zelfs een hele poos later nog ontzettend schuldig voelen als je opnieuw verliefd wordt.

Van een afstandje bekeken lijkt het allemaal zo simpel. Want je hebt er toch niets aan kunnen doen? Toch kan het heel anders zijn als dit jou zelf overkomt. En het hebben van dit soort gevoelens is niet iets wat je zomaar even aan de kant kunt zetten. Dat gevoel negeren zou trouwens ook helemaal niet goed voor je zijn.

Gevoelens mogen er zijn

Misschien klinkt dit als een open deur, maar jouw gevoelens mogen er gewoon zijn! Ze zijn helemaal niet erg om te voelen. Wel is het natuurlijk goed om ze te blijven relativeren. Negeren is nergens voor nodig maar op een gegeven moment zal je wel verder moeten. Erken dat je schuldgevoelens er zijn. Probeer tegen jezelf te zeggen dat je het, met de kennis dat diegene zou overlijden, misschien inderdaad net even wat anders had gedaan. En dat je je daar schuldig over voelt. Realiseer je daarbij dat je er niets meer aan kunt veranderen en probeer te accepteren dat het nou eenmaal zo is en probeer daar je weg in te vinden.

Waar komt jouw schuldgevoel vandaan?

Probeer te onderzoeken waar jouw schuldgevoel vandaan komt. En zijn die gedachten eigenlijk wel realistisch? Praat erover. En laat je vooral niet vertellen dat je je niet schuldig moet voelen. Want je schuldig voelen, dat doe je toch wel. Probeer liever voor jezelf helder te krijgen wat er precies is gebeurd, wat je nou eigenlijk anders had willen doen en of dat allemaal wel realistisch is.

Heel veel mensen krijgen te maken met een schuldgevoel na het overlijden van een dierbare. Je schuldig voelen is wel iets totaal anders dan daadwerkelijk schuldig zijn. En nee, natúúrlijk lukt het niet in één keer om te relativeren. En hoewel je gevoel er best mag zijn… Probeer toch om, op momenten dat je je schuldig voelt, te beseffen dat de situatie is zoals deze is en je daar helemaal niets meer aan kunt veranderen. Probeer te accepteren dat het is zoals het is en ga vanuit die gedachte op zoek naar een weg om ermee om te gaan.