“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De kist sluiten: Wat mag en wat mag niet?

09 apr, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Wanneer je een dierbare verliest is het sluiten van de kist altijd een emotioneel moment. Er zijn vaak vragen omtrent het sluiten van de kist. In onderstaand artikel geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Mag mijn dierbare overledene sokken aan?

Tegenwoordig mag je zelf bepalen welke kleding je dierbare draagt in de kist. Vroeger werd er vaak voor een pyjama gekozen, maar dat is niet meer zo. De nabestaanden weten goed waar de dierbare zich het beste in voelde. Dit kan een pak zijn, een jurk of een trainingspak. Wel wordt aangeraden om natuurlijk materiaal te kiezen zodat het niet te belastend is voor het milieu. De nabestaanden bepalen wat belangrijk was voor de dierbare overledene. Dus ja, als opa graag dikke wollen sokken droeg omdat hij altijd koude voeten had, dan mogen deze mee in de kist.

Wat mag er nog meer mee in de kist?

Het is niks nieuws dat er spullen meegaan in de kist. Eeuwen geleden deden de Egyptenaren dit al. Een brief, mooie steen of een knuffel is niet vreemd. Er zijn een aantal regels betreft de spullen:

  • Er mogen geen materialen mee in de grond die voor vervuiling van de natuur zorgen.
  • De spullen moeten afbreekbaar zijn.
  • Geen elektrische voorwerpen in een crematieoven.

Hoe leg je de overledene in de kist?

Het is gebruikelijk dat de overledene op zijn/haar rug ligt in de kist. Maar het kan ook anders. Doordat mensen dit niet altijd weten wordt er niet veel om gevraagd. Er zijn zelfs speciale zijlig-kisten. Voor gelovige mensen is het wellicht prettig om daar voor te kiezen of als iemand graag in die positie lag.

Heb je meer vragen over het sluiten van de kist? Onze samenwerkingspartner DELA uitvaartverzorging kan deze vragen beantwoorden.