“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Vanaf 1 januari 2018 veranderen de regels omtrent het trouwen in gemeenschap van goederen. Dit heeft ook invloed op de verdeling van erfenissen en schenkingen. Wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Huwelijk voor 2018

Ben je voor 2018 met elkaar getrouwd of zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan valt een erfenis of schenking automatisch in de gemeenschap van goederen. Bij een scheiding moet dit bedrag dus verdeeld worden. Zijn jullie getrouwd en komt een van jullie te overlijden, dan is de nalatenschap automatisch voor de andere ‘langstlevende’ partner. Pas als hij/zij overlijdt, erven de kinderen. Soms gaat het hier om kinderen uit een eerder huwelijk en kan het gebeuren dat de erfenis bij de stieffamilie terecht komt. Wil je dit niet, dan kun je dit in een testament of akte laten vastleggen bij een notaris. Dit heet een uitsluitingsclausule.

Huwelijk vanaf 2018

Gaan jullie op of na 1 januari 2018 trouwen of gaan jullie een geregistreerd partnerschap aan, dan gelden andere regels. In dat geval valt een erfenis of schenking niet in de gemeenschap. Wil je dat dit wel het geval is, dan kunnen jullie dit laten vastleggen bij de notaris. Dit gebeurt in huwelijkse voorwaarden. Is er een uitsluitingsclausule in het testament van de overledene, dan moet dit worden nageleefd.