“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Bij begraven of cremeren denk je ook al snel aan een kist. Het is eigenlijk een beetje traditie geworden dat we na ons overlijden in een kist worden opgebaard. Toch kan het ook anders, want een kist is bij een begrafenis of crematie niet verplicht.

Kist niet verplicht

Het gebruik van een kist is dus niet verplicht. Wel is het belangrijk dat het lichaam van de overledene bedekt is. Dit heeft alles te maken met de hygiëne, omdat het lichaam ook opgetild en vervoerd moet worden. De wet spreekt dan ook van een kist of ander omhulsel. Dat geeft dus ruimte voor andere mogelijkheden. Dit andere omhulsel moet wel aan de nodige eisen voldoen en moet dus echt bedoeld zijn om te worden begraven of gecremeerd. Het moet het gewicht van de overledene kunnen dragen en moet lucht- en waterdoorlatend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat er geen kunststof of metaal in het omhulsel is verwerkt en dat zowel het omhulsel als het lichaam binnen 10 jaar volledig ontbonden moeten zijn. Hierbij komt je als alternatief voor de traditionele kist al snel terecht bij een wade. Een mooi zacht alternatief dat vaak van natuurlijke grondstoffen wordt gemaakt.

Wade, lijkwade of afscheidswade

De wade ken je misschien ook wel onder de naam lijkwade of afscheidswade. Het gebruik van een wade is sinds 1998 toegestaan. Het is een zachte doek of deken die gemaakt is van duurzame materialen. Het lichaam worden in de wade gewikkeld of zo’n manier dat de lichaamscontouren nog op een subtiele manier zichtbaar zijn. Bij de wade hoort ook een opbaarplank. Hier wordt de overledene op gelegd om het vervoer van het lichaam makkelijker te maken. Net als bij uitvaartkisten zijn wades er ook in allerlei kleuren en materialen. Op die manier is er altijd wel een wade te vinden die bij jou of bij jouw dierbare past. Op dit gebied is er van alles mogelijk.

Waarom zou je niet voor een kist kiezen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen liever niet begraven of gecremeerd willen worden in een kist. Misschien vind je het wel een heel naar idee om na je dood in zo’n krappe, benauwde kist te liggen. Of vind jij het heel belangrijk om jouw uitvaart zo groen en duurzaam mogelijk te houden. Een kist is dan inderdaad geen hele milieuvriendelijke optie. Ook worden natuurbegraafplaatsen steeds populairder. Deze begraafplaatsen streven er ook naar om zo min mogelijk milieubelastende materialen mee te begraven.

Warmer en zachter

Een hele andere reden is dat de wade vaak gezien wordt als warmer en zachter dan een uitvaartkist. Daarnaast biedt een wade ook weer extra ruimte voor een persoonlijke noot. Zo kunnen nabestaanden de dierbare zelf in de wade wikkelen. Hier kun je een mooi ritueel van maken dat kan helpen bij de rouwverwerking.