“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Kinderen dwingen afscheid af via rechter

28 mrt, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Twee kinderen hebben via de rechter afgedwongen dat ze afscheid konden nemen van hun vader. De nieuwe vrouw van hun vader weigerde dit in eerste instantie. De reden was dat de kinderen al jaren geen contact hadden gehad met hun vader. Hun vader had mondeling aangegeven dat zijn kinderen niet welkom zouden zijn op zijn uitvaart.

Moeilijk relatie

De kinderen hadden jarenlang een moeizame relatie met hun vader. De laatste jaren was er helemaal geen contact meer. Inmiddels was hij na de scheiding van hun moeder opnieuw getrouwd.

Wens van de vader

De vader kampte de afgelopen jaren met zijn gezondheid. Ondanks dat hoorde hij niets van zijn kinderen. Daarom gaf hij bij  nieuwe echtgenote aan dat zijn kinderen niet welkom waren bij zijn uitvaart. Deze wensen waren niet schriftelijk vastgelegd. Desondanks besloot de nieuwe vrouw de kinderen van haar man niet op de rouwkaart te zetten en hun ook geen kaart te sturen. Toen de kinderen hoorden dat hun vader was overleden zochten ze contact.

Wens van de kinderen

De kinderen probeerden na het overlijden van hun vader in contact te komen met familie van de vrouw. Zij wilden graag persoonlijk afscheid nemen van hun vader. Er werd echter niet opgenomen of teruggebeld.

Naar de rechter om afscheid af te dwingen

De kinderen zagen geen andere uitweg toen er geen contact mogelijk bleek met de vrouw van hun vader. Ze stapten naar de rechter. Daarom zagen zij geen andere weg dan een gang naar de rechter. De broer en zus eisten dat ze persoonlijk afscheid van hun vader mochten nemen. Vanwege de verstoorde verhouding met hun vader hadden ze geen behoefte om bij de condoleance en uitvaart zelf te zijn. Maar ze wilden wel de kans krijgen om zonder aanwezigheid van anderen afscheid te nemen.

Uitspraak rechter

De rechter stelde de kinderen in het gelijk. Ze kregen een uur de tijd om persoonlijk afscheid te nemen van hun vader. Daarnaast ging de rechtbank akkoord met een geëiste dwangsom. Mocht de echtgenote van hun vader de uitspraak negeren dan moest ze een dwangsom betalen.