“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Twee broers voor de rechter: testament volgen of niet?

10 jul, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

In Kerkrade zijn twee broers naar de rechter gegaan vanwege hun overleden moeder. Zij zijn het oneens over het wel of niet cremeren van hun moeder. Helaas hebben zij hier ruzie over gekregen en komen zij er onderling niet meer uit. We noemen de broers Guus en Johan in dit artikel.

De discussie

De discussie tussen de broers gaat om het volgen. Volgen ze de wens van hun 91 jarige moeder om gecremeerd en uitgestrooid te worden op het veld van Roda JC. Of mag zij wegens haar geloofsovertuiging niet gecremeerd worden? Hun moeder had zich vlak voor haar dood tot de islam bekeerd. In de islam is het verboden om een lichaam te cremeren. Johan wil daarom dat het lichaam van zijn moeder niet gecremeerd wordt. Guus en de rest van de familie willen haar testament volgen.

Testament volgen

In 1996 heeft moeder een testament opgesteld. In het testament staat vermeld dat moeder gecremeerd wil worden. Daarnaast heeft zij in 2007 nog eens een brief verzonden aan voetbalclub Roda JC met de vraag of haar as daar uitgestrooid zou mogen worden. Guus wil dit testament graag volgen, Johan niet. Johan betwist namelijk of dit de laatste wens van moeder is geweest. Hij zegt afgelopen jaren intensief voor moeder te hebben gezorgd als mantelverzorger. Johan heeft zich 25 jaar geleden bekeerd tot de islam. Doordat moeder veel met hem omging is moeder volgens Johans zeggen onder de indruk van het geloof. Zij bekeert zich in juli 2022 tot de islam. In haar ziekenhuisbed spreekt zij de Shahada (getuigenis) uit. Dit is opgenomen middels een video. Daar zie je dat zoon het voorleest wat ze moet zeggen en moeder zegt het na. De ‘ceremonie’ is door iemand van de moskee bijgewoond.

Kort geding

Omdat Johan het niet eens is met het testament spant hij een kort geding aan. Het lichaam van hun moeder ligt nu al een tijd bij de een uitvaartondernemer omdat de broers wachten op uitspraak van de rechter.

Wilsbekwaam?

Is het filmpje genoeg om het testament als nietig te zien? Advocaat Bjorn Jegers, de advocaat van broer Guus, vindt van niet. Op het filmpje zie je een oude, demente vrouw die woorden na spreekt. Zij heeft echter geen idee van de gevolgen. Daarnaast geeft de arts aan dat zij in ernstige mate lijdt aan dementie. Dat betekent dat moeder op het moment van de video al ziek is.  Tevens benadrukt advocaat Bjorn Jegers dat de vrouw niemand anders van de familie op de hoogte heeft gesteld van haar nieuwe geloofsovertuiging.

De advocaat van Johan, Steven Zuidema, geeft aan dat de moeder van de heren zeer wilsbekwaam was ten tijde van die video. Ze kwam ook al jaren in de moskee. Volgens hem zijn haar eerdere wensen gedateerd.

Uitspraak van de rechter

De rechter geeft aan dat het een van haar lastigste zaken is geweest in haar carrière. Toch volgt de rechter het vonnis en moeder zal dus worden gecremeerd.