“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Toen de vader van een gezin in het Duitse Bremervorde overleed moesten de nabestaanden flink aan de slag. De erfenis bestond uit 2.500 kilo aan munten. De vader had de munten de laatste dertig jaar bij elkaar gespaard en bewaard in diepvrieszakjes.

Tellen met de hand

Natuurlijk wilde de familie graag weten om hoeveel geld het ging. Zij gingen dan ook met alle zakjes munten naar de bank om te bekijken om hoeveel geld het ging. Doordat de muntjes zo lang bewaard waren waren ze verroest en zaten ze aan elkaar vast. Hierdoor konden de munten onmogelijk door de telmachine. Ook wegen was geen optie, want alle muntjes van 1 en 2 pfennig zaten gemengd in de diepvrieszakken. Er bleef een optie over. Een half jaar lang telde bankbediende Wolfgang Kemereit naast zijn gewone werk alle muntjes met de hand. Hij deed een uur over een diepvrieszak. Ieder muntstuk ging door zijn handen en hij vond het nog leuk ook. “Het is het soort werk dat ik doorgaans leuk vind om te doen, dus het was geen enkel probleem”, zo zei Kemereit.

Familiefortuin

Toen Kemereit alle muntjes had geteld stond de teller van het familiefortuin uiteindelijk op een kleine 17.000 Duitse Mark. Dit is ongeveer 8000 euro.