“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Bijzondere uitspraak: erfenis gaat naar kinderen van veroordeelde zoon

28 sep, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Onderstaand verhaal gaat over de erfenis van de Amsterdamse Rietje Willms. In 2016 is zij door haar zoon gedood. Drie jaar voor haar dood wijzigde ze haar testament. Haar twee andere zoons werden onterfd. Toen Rietje Willms overleed ging de erfenis naar de kinderen van de zoon die haar gedood had. Haar twee andere zoons probeerde het testament ongeldig te laten verklaren. Dit wordt echter afgewezen door de rechter.

Wat is er gebeurd?

In de zomer van 2016 werd Willms dood gevonden met een morfinetablet onder haar tong. Na onderzoek bleek dat zij een overdosis van deze pillen had ingenomen. Ze had al enkele jaren dementie. Normaliter neemt zij dan ook niet zelfstandig deze medicatie in.

Verdachten

Al snel kwamen twee verdachten in beeld; haar zoon Hans en zijn vrouw Susanna H. Het stel werd afgeluisterd in hun auto tijdens onderzoek na de dood. In de auto hebben zij tegen elkaar gezegd: “Zolang wij niet bekennen, weten zij niet wie het gedaan heeft.” En in een ander afgeluisterd gesprek heeft H. tegen een vriendin gezegd: “Ik heb haar vermoord.” Tevens is het medicatiemiddel gevonden in de woning van het stel.

Veroordeling

Het stel werd in 2018 veroordeeld tot tien jaar cel wegens doodslag. In hoger beroep kreeg Hans 15 jaar en negen maanden. Zijn vrouw werd vrijgesproken; er was niet genoeg bewijs voor haar betrokkenheid. Eind 2020 bleef dat oordeel in cassatie overeind staan.

Reden van doodslag

De reden om haar te doden was vermoedelijk de erfenis. Willms woonde bij haar zoon in en hij beheerde haar financiën. Drie jaar voor de dood werd het testament van Willms gewijzigd waardoor Hans enige erfgenaam bleef. Voor haar dood maakte hij daarnaast al grote bedragen over naar zijn eigen rekeningen.

Nu Hans veroordeeld is heeft hij zelf geen recht op de erfenis. De erfenis gaat om die reden naar zijn kinderen. Zijn broers ontvangen, naast hun legitieme portie, helemaal niets.

Naar de rechter

De broers van Hans zijn het niet eens met de situatie en stappen naar de rechter. Ze vermoeden dat hun moeder door Hans onder druk is gezet om het testament te wijzigen. Ook zijn er vermoedens dat Hans haar uit het verzorgingshuis heeft gehaald om bij hem in te laten wonen en haar vervolgens te isoleren van de buitenwereld. Daarbij zou hij haar hebben gedreigd dat zij geen eten en drinken zou krijgen, terug zou moeten naar het verzorgingshuis en haar kleinkinderen niet meer zou zien als zij het testament niet zou wijzigen.

Bewijs ontbreekt

De rechter vindt dat er onvoldoende medische onderbouwing is dat hun moeder ten tijde van de wijziging aan een geestelijke stoornis leed waardoor zij geen eigen beslissingen kon nemen. Ook de vermoedens dat zij onder druk gezet werd door Hans konden de broers onvoldoende bewijzen. De kinderen van Hans getuigden juist dat de twee broers hun moeder tegen haar wil uit huis hadden geplaatst. Volgens de oudere broers zouden ook deze verklaringen onder druk zijn afgelegd, maar hier ontbreekt het bewijs voor.