“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Bespaar geld! Denk op tijd na over jouw uitvaartverzekering

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Het is een onderwerp waar je liever niet aan wil denken als je jong bent: jouw uitvaart. We worden steeds ouder, maar het leven kan ook zo weer voorbij zijn. Je uitvaart moet natuurlijk wel verzorgd worden. En ga je dit dan betalen uit je eigen spaarpot, of sluit je toch een uitvaartverzekering af? Hoe dan ook, je komt er niet omheen en je wil natuurlijk je nabestaanden ook niet met hoge kosten opzadelen.

Jong afsluiten goedkoper

Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe goedkoper. Volgens de directeur van de vergelijkingswebsite Uitvaartverzekeringwijzer.net, Leon Schouten, is het verstandig om rond je achttiende al een verzekering af te sluiten. “Uit onze vergelijkingen blijkt dat de premie op jonge leeftijd het laagste ligt, zo rond de 8 euro per maand. De zestigplussers betalen al gauw 30 euro of veel meer. Dat komt doordat het risico op overlijden bij een hogere leeftijd groter is, en dus de premie hoger.”

Spaargeld gebruiken

Sluit je je verzekering op relatief jonge leeftijd af, dan blijf je de lage premie betalen. “De kosten worden zo over meer jaren gespreid. Kom je er op je vijftigste achter dat je nog geen uitvaartverzekering hebt, dan is het de vraag of het misschien niet verstandiger is om je spaargeld te gebruiken. Rond die leeftijd ga je al gauw meer dan het dubbele per maand betalen voor een uitvaartverzekering.”

Vaak vanaf 37,5 jaar verzekeren

Mevrouw Samson van Monuta ziet dat mensen vooral bezig zijn met het nadenken over een uitvaartverzekering op het moment dat ze ‘grote stappen’ maken in het leven. Denk aan een huis kopen of kinderen krijgen. Vaak is men dan ergens tussen de 25 en 40 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop mensen een uitvaartverzekering afsluiten ligt dan ook op 37,5 jaar. Volgens Schouten is dit logisch te verklaren, want hoe ouder mensen worden, hoe meer ze dan over hun overlijden nadenken. Dan willen ze het wel goed geregeld hebben.

Minderjarige kinderen

Voor de kinderen is het vaak zo geregeld dat zij meegenomen worden in de verzekering van de ouders. Als ze dan 18 jaar worden wijzen de ouders de kinderen er vaak op dat zij de verzekering op hun eigen naam moeten zetten of sluiten ze er zelf een af.

Nederland is graag goed verzekerd

Nederlanders staan erom bekend goed verzekerd te zijn. We verzekeren onszelf voor alles. Ook het aantal uitvaartverzekeringen ligt in Nederland vrij hoog. Schouten van de Uitvaartverzekeringwijzer.net vertelt: “70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. In Nederland vinden we het dan ook een fijn idee als onze nabestaanden er genoeg geld voor hebben.” Als tip geeft hij mee dat het verstandig is om je goed te oriënteren als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen en de verschillen qua kosten kunnen wel oplopen tot 3.000 euro verschil. “En doordat steeds meer verzekeraars in elkaar opgaan, zoals Yarden en DELA recentelijk, is er steeds minder te kiezen. Er zijn nog maar drie grote verzekeringmaatschappijen, die een monopolie beginnen te krijgen.”

Je spaargeld als optie gebruiken

Je hoeft natuurlijk niet perse een uitvaartverzekering af te sluiten. Karin Radstaak van het Nibud adviseert om jezelf af te vragen of je de verzekering echt nodig hebt. “Als je genoeg spaargeld hebt, is het waarschijnlijk voordeliger om de uitvaart daarvan te financieren.” Maar ja, wat is dan genoeg spaargeld? “Een gemiddelde uitvaart kost al gauw 7.500 euro, maar kan ook meer – of minder – kosten. Als je bijvoorbeeld geen poespas wil, zoals koffie achteraf, scheelt dat een hoop geld. Wie een paar duizend euro op de spaarrekening heeft staan, kan dus overwegen om geen uitvaartverzekering af te sluiten.”
Maar, dit is meestal alleen handig als het om een uitvaart gaat als individu. Voor een gezin kan de verzekering wel weer handig zijn. En een ding is zeker: de uitvaartverzekering is een verzekering die je hoe dan ook zult gebruiken. Van een inboedelverzekering of reisverzekering weet je niet of je die nodig zult hebben.