Iedereen weet (hopelijk) dat rouwen voor iedereen anders is. Iedereen doet het op zijn eigen manier in zijn eigen tijd. Maar je kunt je nogal eens bezwaard voelen, zowel tegenover anderen als tegenover jezelf, als rouw je nog na vele jaren (en dan bedoelen we niet 3 jaar, maar veel langer) komt verrassen. Wij geven je graag een aantal tips hoe hiermee om te gaan.
- Voel je niet bezwaard.
- Maak het positief.
- Durf erover te praten.
- Ga verder en schakel op tijd hulp in als dat nodig is.
1. Voel je niet bezwaard!
Het kan je maar zo overkomen. Je bent “al” 15 jaar geleden een dierbare verloren. Opeens overvalt je het gevoel van verdriet weer helemaal opnieuw. Hoe kan dat, na zo veel jaar moet je het toch verwerkt hebben?! Wees gerust. Dat is helemaal niet het geval. Sowieso kent rouwen geen tijd en verwerken doen we zo’n heftige gebeurtenis natuurlijk nooit. Wel leren we met de tijd met die leegte en het verdriet omgaan. Het is heel normaal dat je nog af en toe het verdriet opnieuw voelt. Misschien opeens op de verjaardag of de sterfdag. Of misschien ben je een ouder verloren en krijg je je eerste kindje. Hoe lang het ook geleden is, je gaat echt weer opnieuw stilstaan bij het verlies en hoe leuk die opa of oma het zou hebben gevonden om een kleinkind te krijgen. Ben je op latere leeftijd een dierbare verloren? Elke nieuwe situatie waar je in terecht komt maakt dat je toch even nadenkt over hoe het had kunnen zijn met die dierbare nog in jouw leven. Kortom: voel je niet bezwaard. Niet tegenover anderen maar zeker niet tegenover jezelf!
2. Maak het positief
Inhakend op het eerste punt: voel je niet bezwaard tegenover jezelf en maak het een positief iets dat je opnieuw verdriet hebt over het gemis. Juist op die manier blijft iemand namelijk voor eeuwig in onze gedachten leven en weet je dat diegene niet is vergeten. Hoe mooi is dat?! En, tja dat is dan wel weer omdat er wat tijd verstreken is… Want eerlijk is eerlijk, het grootste en heftigste verdriet hebben we als het goed is al jaren geleden gehad. Gebruik je hedendaagse verdriet om mooie herinneringen op te halen en blij te zijn dat diegene ooit in jouw leven is geweest en je zo veel mooie herinneringen heeft gegeven.
3. Durf erover te praten
Een puntje wat natuurlijk altijd moeilijk is. Als je net een dierbare bent verloren, maar zeker ook nadat de jaren zijn verstreken. Ook hier verwijzen we graag naar punt 1 waar je je niet bezwaard hoeft te voelen. Durf over jouw verdriet en verlies te praten. Heb je daar toch moeite mee? Probeer het toch eens. Wedden dat jouw gesprekspartner dit alles behalve raar vindt?! Sterker nog, zeker als je met iemand praat die jouw dierbare ook heeft gekend, is niets mooier dan het kunnen ophalen van herinneringen. Misschien weet jouw zus nog dingen die jij zelf helemaal vergeten was!
4. Ga verder en schakel op tijd hulp in als dat nodig is
Het verdriet mag er natuurlijk gewoon nog zijn. Maar pas wel op dat je je er niet weer helemaal in verliest. Die tijd heb je als het goed is gehad. Af en toe even stilstaan bij het verlies mag en is belangrijk. Maar zeker na een lange tijd hoort dat wel bij af en toe of even een periode te blijven. Kom je weer helemaal terug en ben je maanden lang verdrietig en in rouw? Dan is het misschien verstandig om hulp in te schakelen. Het kan best zijn dat je het verlies nog niet helemaal een plekje hebt kunnen geven.
De conclusie is dat je zelfs na jaren nog momenten kunt hebben dat je het verlies écht weer even helemaal voelt. Dit gevoel mag en hoort er te zijn en is eigenlijk alleen maar mooi. Jouw dierbare is namelijk niet vergeten. Durf hier ook met anderen over te praten. Pas wel op als een momentje of even een periode van verdriet te lang duurt. Dan kan het best zijn dat je destijds toch niet helemaal goed met het verdriet om hebt kunnen gaan en dat je daar nu wel wat hulp bij kunt gebruiken.