“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Niet begraven of cremeren? Resomeren is ook een optie!

9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Een belangrijke verandering in uitvaartland. Waar je voorheen altijd kon kiezen tussen begraven of cremeren komt hier nu een keuze bij: resomeren. Het kabinet heeft besloten om deze nieuwe uitvaartmogelijkheid wettelijk mogelijk te maken. Het gaat nog wel even duren voor het zover is. Resomeren is waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgend jaar mogelijk.

Wat is resomeren?

Resomeren is ook wel bekend onder de term alkalische hydrolyse. Na het overlijden wordt het lichaam ontbonden door het in een hete chemische vloeistof te plaatsen. In Canada, Australië en delen van Amerika gebruiken ze deze methode al een poosje. Resomeren wordt gezien als een veilige, waardige en duurzame techniek. Zo is er bij resomeren minder gas nodig dan bij cremeren en kan je de grafkist opnieuw gebruiken. Daarmee lijkt het erop dat resomeren een stuk beter is voor het milieu.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij resomeren wordt het lichaam in wollen lakens gewikkeld. Hierna wordt het in een stalen vat geplaatst samen met een mengsel van water en kaliumhydroxide. Het vat wordt verhit. In een paar uur is het lichaam bijna helemaal afgebroken. Alleen vloeistof en botten blijven over. De botten vermalen ze tot poeder. Deze poeder kan je vervolgens bewaren in een urn. De vloeistof die overblijft kan gebruikt worden voor bemesting of voor het maken van biogas. De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen dit te bewaren.

Nieuwe uitvaartmogelijkheid

Het is redelijk bijzonder dat er nu een nieuwe uitvaartmogelijkheid aan het rijtje wordt toegevoegd. Dit gebeurde voor het laatst in 1955 toen cremeren wettelijk werd toegestaan. Als resomeren straks ook mag, telt Nederland vijf verschillende manieren van ‘lijkbezorging’. Begraven, cremeren, een zeemansgraf, het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap en resomeren.