“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Yvon K. zou mogelijk deze week veroordeeld worden voor de moord op haar partner, Chris Grinwis. Het Openbaar Ministerie had 19 jaar gevangenisstraf geëist. Echter, voordat het tot een uitspraak kwam, werd Yvon dood aangetroffen in haar woning in Tilburg. Zij heeft zichzelf van het leven beroofd voor de veroordeling. De grote vraag is: wie erft de nalatenschap van Grinwis, waarvan K. de enige erfgename was?

Casus Grinwis

Grinwis overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosis zelfdodingsmiddel aangetroffen. Opvallend is dat Grinwis twee maanden voor zijn overlijden zijn testament gewijzigd, waarbij Yvon K. plotseling de enige begunstigde werd. In het huis van Yvon K. werd hetzelfde middel aangetroffen als in Grinwin’s bloed. Yvon K. werkte als consulente voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Ze is altijd blijven volhouden dat ze onschuldig is en Grinwis niet heeft vergiftigd of geholpen met zelfdoding.

Moord om erfenis

Het Openbaar Ministerie beweert dat Yvon K. Grinwis heeft vermoord om zijn miljoenenerfenis te bemachtigen. In een eerdere rechtszaak bleek dat K. een dag voor het overlijden van Grinwis een foto naar haar dochter stuurde, waarop Grinwis slapend te zien was met een wijnglas in zijn hand. Later werd in datzelfde wijnglas het dodelijke middel aangetroffen. Daarom eiste het OM eerder deze maand 19 jaar gevangenisstraf tegen haar. Door haar overlijden is de rechtszaak nu echter van de baan. Maar wat gebeurt er nu met het vermogen van Grinwis?

Erfenis naar familie of niet?

Volgens advocaat Koert Boshouwers, gespecialiseerd in familierecht en erfrecht, behoudt Yvon K. in beginsel de erfenis. Hij benadrukt dat hij nog nooit een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt en kijkt naar de regels in het wetboek. “Volgens de wet moeten de rechten om te erven onherroepelijk komen te vervallen als je bent veroordeeld. En volgens het Nederlandse strafrecht kan een overledene niet worden veroordeeld. Dat betekent dus dat de familie van Yvon K. de nalatenschap kan opeisen.” Dit zou betekenen dat het geld in handen komt van haar dochter, met wie ze als enige nog een band had.

Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen en docent aan de Radboud Universiteit, stelt echter dat je niet kunt erven van iemand die je hebt vermoord. “Het eeuwenoude principe in het recht is: de bloedige hand erft niet. Dat zou ook gelden voor Yvon K. als ze was veroordeeld.” Maar nu Yvon K. er niet meer is, stopt het proces tegen haar. Dit creëert een juridisch dilemma omdat Yvon K. de enige erfgename was. Van der Geld zegt dat dit “een hele interessante vraag is waar een rechter aan te pas moet komen.” Ze verwijst naar een ander juridisch precedent, de Beuningse martelmoord, waarbij de echtgenoot schuldig werd bevonden aan de moord op zijn vrouw. De rechters verklaarden hem echter volledig ontoerekeningsvatbaar en hij kreeg tbs met dwangverpleging. Hierdoor kon de man aanspraak maken op het familievermogen van zijn vrouw. Maar uiteindelijk werd besloten dat dit tegen het rechtsgevoel inging en dat de man niet mocht erven.

Minister Franc Weerwind vond deze zaak zelfs aanleiding om de wet aan te passen om te voorkomen dat moordenaars kunnen erven van hun slachtoffers en nabestaanden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de wet in dit geval kan worden opgerekt. Advocaten van de familie Grinwis kunnen nog steeds naar de rechter stappen. Boshouwers merkt op dat een rechter misschien zou kunnen besluiten dat het niet redelijk zou zijn als de erfgename van Yvon K. de nalatenschap zou krijgen.

De verwachting is dat dit een zeer gecompliceerde zaak wordt. Je moet eerst echt zeker weten dat Yvon K. schuldig is. De vraag is dus: is er overtuigend bewijs dat zij schuldig is aan de moord?