“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Uitvaartondernemers en crematoria hebben het ontzettend druk. Corona zorgt ervoor dat er meer mensen overlijden dan normaal en hierdoor moeten de mensen in uitvaartland alle zeilen bijzetten. Helaas zorgt dit wel voor de nodige vertraging en gebeurt het nu regelmatig dat door de drukte een uitvaart moet worden uitgesteld. Er is een wachttijd en soms wordt zelfs de wettelijke termijn tussen het overlijden en de daadwerkelijke uitvaart overschreden. Hier mag wettelijk gezien maximaal zes werkdagen tussen zitten, maar op dit moment lukt dat niet altijd. Deze drukte zorgt voor vervelende situaties, maar kan soms ook goed uitpakken.

Meer overlijdensmeldingen

Door corona is het aantal overlijdensmeldingen flink gestegen. Zo overleden er de afgelopen twee weken iedere week ongeveer 900 mensen meer dan normaal gesproken rond deze tijd. In totaal zijn er zo’n 20 procent meer overlijdensmeldingen. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is nog net geen sprake van oversterfte, maar het scheelt niet veel. Al met al zorgt dit er wel voor dat er bij uitvaartondernemers aanzienlijk meer meldingen binnenkomen. Uitvaartverzekeraars Dela en Yarden krijgen normaal gesproken zo’n 70 a 80 overlijdensmeldingen per dag binnen. Nu ligt dat aantal op 95. Het gaat hier overigens niet alleen om mensen die overlijden aan corona, maar ook om slachtoffers van uitgestelde zorg en zelfmoorden.  

Wachten

Door de drukte moeten nabestaanden vaak lang wachten. Zo kan het zijn dat het even duurt voor de overledene is opgehaald en is de kans groot dat de uitvaartondernemer niet direct op de stoep staat om alles door te spreken. Vervelend, want als iemand is overleden wil je graag alles zo snel mogelijk goed geregeld hebben. Pas als het regelen klaar is kan de rouwverwerking beginnen. Het grootste probleem ligt bij de crematoria. Zij kunnen het werk niet aan, waardoor een wachttijd ontstaat.

Los van het grote aantal uitvaarten heeft dit ook te maken met de beperkingen die de lockdown ons oplegt. Waar je anders misschien zou kiezen voor een condoleance in een horeca locatie is dat nu geen optie. Daarnaast zorgen alle regels ervoor dat een uitvaart meer tijd kost. Het komt zelfs voor dat mensen 10 dagen moeten wachten op de uitvaart. Dat kan er zelfs voor zorgen dat dierbare geen afscheid meer van de overledene kunnen nemen voor de kist dichtgaat. Dit is voor de nabestaanden erg pijnlijk.

Frustraties en irritaties

Het feit dat de uitvaart er anders uitziet dan gehoopt is voor nabestaanden natuurlijk al een teleurstelling. Alles moet worden aangepast aan de regels. Als je dan ook nog met een wachttijd te maken krijgt of door het lange wachten geen afscheid meer kan nemen voor het sluiten van de kist, dan doet dat iets met de nabestaanden. Er ontstaan frustraties en irritaties en dat merken ook de uitvaartondernemers. Zij doen hun uiterste best om iedereen de aandacht te geven die nodig is, maar door de hele situatie lukt dat helaas niet altijd.

Positief

Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Zo kan het langere wachten ervoor zorgen dat je meer tijd hebt om van een uitvaart met beperkte mogelijkheden toch iets moois en persoonlijks te maken. Daarnaast geeft het bijvoorbeeld sommige familieleden in het buitenland toch de kans om erbij te zijn of kan tante Wil die corona had er door het langere wachten ineens toch bij zijn