“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Nu we door de coronacrisis massaal thuiszitten willen erfrechtnotarissen dat er een noodwet in het leven wordt geroepen, waardoor het mogelijk is om op afstand een testament vast te leggen.

Testament op afstand

De vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) wil het mogelijk maken dat mensen op afstand, bijvoorbeeld via Skype, samen met een notaris een testament kunnen opstellen. Op dit moment is het nog niet toegestaan om op deze manier een testament op te maken. Dit terwijl hier op dit moment wel veel behoefte aan is . “Veel mensen willen juist nu hun zaken goed regelen voor als ze onverhoopt slachtoffer worden van het virus”, aldus de EPN.

De huidige regeling

Op dit moment moeten mensen persoonlijk en in het bijzijn van een notaris het testament ondertekenen. Gebeurt dit niet, dan is het testament niet rechtgeldig. Door de maatregelen rondom het coronavirus is dit nu onmogelijk. Dit terwijl mensen juist in deze tijd gaan nadenken over hun nalatenschap en alles graag goed willen regelen.

Skype-testament

De EPN ziet het Skype-testament als een goede oplossing, maar helaas is dit binnen de huidige wetgeving niet toegestaan. Daarom doen zij een oproep om een noodwet in het leven te roepen die ervoor moet zorgen dat dit wel kan. Ondertussen is er een officieel wetsvoorstel ingediend en is de ministerraad hiermee akkoord gegaan. Nu wordt het naar de Raad van State gestuurd. Vanaf wanneer het mogelijk is om je testament via Skype te regelen is nog niet duidelijk.