“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Otto Middelkoop is 81 jaar oud. Hij bedacht een slimme constructie om zijn kinderen en de fiscus naast zijn erfenis te laten grijpen. Hij laat zich registreren als levenspartner van de zoon van zijn stiefdochter. Hem gunt hij de nalatenschap wel. Helaas komt er ruzie. De terminale Otto wil nu af van deze ‘homo-constructie’. Maar zijn ‘partner’ gaat hier niet mee akkoord.

Geen contact

Otto heeft twee kinderen waar hij al tientallen jaren geen contact meer heeft. Hij gunt zijn kinderen geen cent van de erfenis. Toen er bij hem een onbehandelbare longtumor werd geconstateerd bedacht hij deze list die nu helemaal verkeerd dreigt uit te pakken. Er ontstaat een ruzie, waardoor Otto wil terugkomen op zijn plan, maar de zoon van zijn stiefdochter wil hier niet aan meewerken. Als geregistreerd partner van Otto erft hij straks een complete boerderij met inventaris in Schoonoord.

Ontbinden

De terminale man doet nu verwoede pogingen om het geregistreerde partnerschap te ontbinden. “Zij proberen het nu net zo lang te rekken tot ik dood ben”, vreest Otto. De zoon van de stiefdochter weigert resoluut te tekenen. “Wij hebben hier al teveel ellende van gehad. Ik heb niet voor niks voor schut gestaan op het gemeentehuis. Het was een weloverwogen plan, dat Otto bij ons door de strot heeft geduwd”.

Schijnconstructies

Dit soort schijnconstructies zijn voor notarissen een grijs gebied. Het is moeilijk te controleren of er sprake is van echter liefde. “Notarissen zouden zo’n constructie in ieder geval niet moeten aanbevelen”, zo zegt notaris Erna Kortlang. Hoeveel schijnconstructies er op een jaar langskomen is niet bekend.