“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Heb jij in jouw naaste omgeving te maken met iemand die rouwt? Dan kan het soms best lastig zijn om hiermee om te gaan. Wat doe je wel en wat doe je niet? Waar heeft deze persoon behoefte aan? Het kan moeilijk zijn om dit in te schatten. Op internet vind je tal van artikelen waarin aangegeven wordt wat je vooral niet moet doen. Zo is het belangrijk om mensen die rouwen niet uit de weg te gaan of te negeren en moet je vooral niet gaan pushen. Maar wat moet je dan wel doen of zeggen? Wij geven je een paar goede tips!

Er zijn!

Eigenlijk hoef je niet eens iets te doen of te zeggen. Er simpelweg zijn is voldoende. Door er te zijn voelt de rouwende zich gesteund. Daarnaast kan de aanwezigheid van andere mensen houvast bieden in deze moeilijke periode. Neem hierbij zelf het initiatief. Op het moment dat jij zegt: “Als er iets is, kan je mij altijd bellen”, is dat natuurlijk heel lief. Hiermee leg je alleen het initiatief wel bij degene die net een dierbare verloren heeft. De kans is groot dat hij/zij zich bezwaard voelt om in te gaan op jouw aanbod. Ga dus zelf spontaan op de koffie of pak de telefoon om een praatje te maken. Dit soort momenten zijn zo waardevol!

Praktische hulp

Zowel voor jou als de rouwende kan het heel fijn zijn om praktische hulp te bieden. Zo heb je het gevoel dat je echt iets kan doen. Help met het schrijven van de kaarten, zet de bloemen op het water en neem de telefoon op, zodat de rouwende dit niet hoeft te doen. Ook in een later stadium kun je heel goed praktische hulp bieden. Kook een keer eten, stofzuig het huis of geef de planten water. Biedt aan om bijvoorbeeld te helpen met de financiën als de overledene deze taak altijd op zich nam. Op die manier ontlast je de rouwende en kun je iemand echt goed ondersteunen in een moeilijke tijd.

Luister en leef mee

Het is belangrijk om over het verlies te praten. Neem de tijd om te luisteren en toon belangstelling. Leef mee en veer mee met het gesprek. Probeer het gesprek niet naar je toe te trekken door jouw eigen ervaringen aan te kaarten, maar luister vooral. Op deze manier kan de rouwende zijn/haar verhaal kwijt. Dit kan ontzettend opluchten.

Waar heb je behoefte aan?

Op het moment dat je rouwt om een dierbare kunnen jouw emoties alle kanten op gaan. Het kan daardoor best zo zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen. Zo kan het zijn dat je het ene moment ontzettend veel behoefte hebt aan rust en alleen wilt zijn, terwijl je het volgende moment heel graag met iemand wil praten. Het kan erg moeilijk zijn om in te schatten waar iemand behoefte aan heeft. Dit is op zich heel makkelijk op te lossen. Schroom niet en vraag: “Waar heb jij op dit moment behoefte aan?”. Door dit zo eerlijk en oprecht te vragen zal je ook een oprecht antwoord terug krijgen en weet je precies waar je aan toe bent.

Ruimte voor emoties

Sommige mensen vinden het heel moeilijk om over hun emoties te praten. Zij voelen zich hier meestal niet prettig bij. In dat soort gevallen kan het heel erg helpen om gewoon samen ergens koffie te gaan drinken of om samen een stuk te gaan wandelen. Het zal je verbazen wat een mooie gesprekken er tijdens zo’n wandeling toch kunnen ontstaan.

Heeft het verlies op jou ook veel impact of heeft het bijvoorbeeld moeilijke herinneringen naar boven gehaald? Deel dit dan ook. Wees oprecht en eerlijk, dan voelt de ander zich ook veilig genoeg om zijn/haar emoties te uiten.

Blijf contact zoeken

Veel mensen die iemand verloren zijn herkennen het wel. Het feit dat je in het begin wordt overladen met kaarten, brieven, telefoontjes en bezoekjes. Op een gegeven moment stop dit en gaat iedereen weer door met de praktijk van alle dag. Dit is ook het moment dat je als rouwende soms een beetje in een zwart gat valt. Het regelen van de uitvaart is achter de rug. Je was druk met al die aandacht en ineens valt dit weg. Juist op dat moment is het belangrijk om contact te blijven zoeken. Hou het onderwerp bespreekbaar en geef de aandacht die nodig is.