“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Welke regels gelden er nu voor een uitvaart?

27 jan, 2021 | Corona
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Krijg jij tijdens deze lockdown te maken met het overlijden van een dierbare, dan is het goed om te weten dat ook voor de uitvaart nu andere regels gelden dan anders. Wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Hoeveel mensen bij de uitvaart?

Sinds 25 januari mogen er weer 50 mensen bij een uitvaart aanwezig zijn. Medewerkers en kinderen onder de 12 jaar tellen hierbij niet mee. Wel moeten alle aanwezigen 1,5 meter afstand houden, worden er contactgegevens genoteerd en wordt er bij binnenkomst een gezondheidscheck gedaan. Ook zal iedere uitvaartlocatie de mogelijkheid bieden om je handen te desinfecteren. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Natuurlijk is het geen probleem om deze af te zetten als er een toespraak gehouden moet worden.

Eten en drinken na de uitvaart

Het is toegestaan om voor en na de uitvaart nog iets te eten of te drinken aan te bieden. Het is wel de bedoeling dat er zo min mogelijk wordt rondgelopen en dat de bezoekers zoveel mogelijk op hun eigen plaats blijven zitten. Om het aantal verplaatsingen zo klein mogelijk te houden worden de uitvaartplechtigheid en de condoleance op dezelfde plaats gehouden. Kiest de familie ervoor om de condoleance toch op een andere locatie te houden, dan geldt een maximale groepsgrootte van 30 personen. Er mag dan geen eten en drinken worden geserveerd.

Andere aanpassingen

Los hiervan is het tijdens uitvaarten niet toegestaan om elkaar aan te raken, handen te schudden of te knuffelen. Heb je gezondheidsklachten of zit je in quarantaine, dan is het niet de bedoeling dat je de uitvaart bijwoont. Voor mensen die er niet bij kunnen zijn of dit in deze tijd niet prettig vinden, is het mogelijk om de uitvaart via een livestream te volgen of om de uitvaart achteraf te bekijken d.m.v. een video-opname.

Uitvaarten en de avondklok

Het grote aantal uitvaarten zorgde ervoor dat crematoria en uitvaartcentra ook uitvaarten begonnen te organiseren in de avonduren. Door de komst van de avondklok is dit niet meer mogelijk. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat jij voor een uitvaart naar de andere kant van het land moet en daardoor niet op tijd thuis kan zijn. Daarom geldt voor de avondklok een uitzondering voor mensen die onderweg zijn van een uitvaart. Je moet dit wel kunnen aantonen.

Beperkte mogelijkheden

Alle maatregelen zorgen ervoor dat de mogelijkheden bij een uitvaart beperkt zijn. Toch betekent dit niet dat het geen mooie uitvaart kan worden. Er blijven nog genoeg mooie mogelijkheden over om er een persoonlijke en intieme uitvaart te creëren. Een goede uitvaartondernemer kan je precies vertellen welke mogelijkheden er zijn en kan goed inschatten welke opties goed bij jullie zouden passen. Neem gerust contact op met een van onze dienstverleners voor meer informatie!