De afgelopen jaren is het opstellen van een levenstestament steeds populairder geworden. In zo’n levenstestament bepaal jij wat er moet gebeuren op het moment dat jij zelf geen beslissingen meer kan nemen. Op zich heel goed, want het is heel prettig dat mensen goed weten wat er moet gebeuren als jij niet meer aanspreekbaar bent. Toch brengt het ook zo zijn risico’s met zich mee, want misbruik ligt op de loer. De afgelopen tijd kwamen er een groot aantal van dit soort misbruik-zaken voor de rechter.
Levenstestament geeft volmacht
Eén van de belangrijke punten in het levenstestament is dat je iemand een volmacht geeft om namens jou belangrijke beslissingen te nemen en bijvoorbeeld de financiën te regelen. Meestal is dit iemand die je blind vertrouwt. Bijvoorbeeld jouw partner, één van de kinderen of alle kinderen samen. Toch gaat het soms fout en wordt er op financieel gebied flink misbruik gemaakt van de volmacht.
Boodschappen doen
Heb jij bijvoorbeeld jouw dochter de volmacht gegeven om jouw financiën te doen en doet zij de boodschappen dan kan het gebeuren dat niet alleen jouw boodschappen van jouw rekening worden betaald, maar dat zij ook direct maar haar eigen boodschappen afrekent. Dat is natuurlijk een keer niet erg, maar kwalijk wordt het als het hier om honderden euro’s gaat.
De financiën uit handen geven
Het blijft natuurlijk altijd een risico om de financiën uit handen te geven. Zelfs al is het aan iemand die je 100 procent vertrouwt. Zo vond er onlangs een rechtszaak plaats waarbij een vrouw een algehele volmacht had gekregen van haar hoogbejaarde vriend van 92. Zij bleek €195.236 van hem te hebben gestolen. Zij sluisde het geld weg en gaf dit uit aan een nieuwe keuken, stukken grond en zelfs een buikwandcorrectie voor haar dochter. De diefstal kwam boven water toen een oplettende neef aan de bel trok. Het viel hem op dat zijn oom al lange tijd geen bankafschriften meer ontving. De hoogbejaarde man had via de notaris een volmacht geregeld zodat zijn vriendin boodschappen voor hem kon doen, maar hier werd dus op grove wijze misbruik van gemaakt. Uiteindelijk kreeg de vrouw twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en moest zij het geld terugbetalen.
Zoon in de fout
In dezelfde week speelde een zaak van een zoon die flink in de fout ging. Hij kreeg een volmacht van zijn vader en wist €229.142 euro naar zichzelf weg te sluizen. Hij gebruikte het geld om zijn creditcard-aankopen te betalen en gaf het nodige uit bij een juwelier. Ook maakte hij bijna een miljoen winst op de verkoop van het ouderlijk huis. De moeder besloot aan de bel te trekken en stapte naar de rechter. Aan dat miljoen kon de rechter weinig meer doen, maar wel moet de zoon de ruim twee ton terugbetalen aan zijn moeder.
Hij deed dit in eerste instantie meteen, maar liet vervolgens beslag leggen op het bedrag. Het bedrag moest blijven staan tot het definitieve vonnis is uitgesproken. Dit kan echter nog jaren duren. De rechter besloot dit beslag dan ook niet goed te keuren. Dit zou betekenen dat de moeder haar huur niet meer zou kunnen betalen. De zoon zag hier geen probleem in en opperde dat zij dan maar bij zijn zus moest gaan wonen.
Voorkom misbruik!
Zo zie je maar weer dat geld heel veel problemen kan veroorzaken. Zorg er dan ook voor dat jouw levenstestament goed in elkaar zit, want dit soort misbruik is te voorkomen. Zijn er meerdere kinderen, dan is het altijd verstandig om alle kinderen de volmacht te geven. Op die manier kunnen zij hier geen ruzie over krijgen en kunnen zij elkaar een beetje in de gaten houden. Hiermee voorkom je dat één van hen zichzelf van alles gaat toe-eigenen. Daarnaast is het slim om in het levenstestament een toezichthouder op te nemen. De toezichthouder controleert de gevolmachtigde door bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd de afschriften te checken.