“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Het crematieproces: van overlijden tot uitstrooien

9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Cremeren is in Nederland een populaire keuze. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor cremeren. De belangrijkste reden is dat mensen hun nabestaanden niet willen opzadelen met hoge kosten en moeilijke beslissingen over het graf en ze daarnaast niet willen belasten met de verzorging hiervan. Daarnaast is het tegenwoordig ook bij cremeren mogelijk om  iets tastbaars voor de nabestaanden over te laten. Met de as kun je namelijk veel dingen doen. Je kunt de as bijvoorbeeld in een sieraad of kunstwerk laten verwerken. Op deze manier kan de nabestaande zijn of haar dierbare altijd dichtbij houden. Maar, voordat as een sieraad wordt, gaat er nog een hoop aan vooraf. Want hoe ziet een crematieproces er nou eigenlijk uit? Wij geven je graag een inkijkje in het hele proces.

Zorgvuldige controle

Als gekozen wordt voor cremeren zijn er allerlei regels die nageleefd moeten worden. Deze regels zijn strikt en streng, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is namelijk wel heel belangrijk dat de as ook daadwerkelijke van de betreffende overledene is. Hier moet zorgvuldig mee worden omgesprongen. Daarom moeten er allerlei belangrijke documenten gecontroleerd worden, voordat de kist met het lichaam de invoerruimte in gaat. Zo moet bijvoorbeeld de burgerlijke stand van de gemeente toestemming geven voor de crematie. Dit heet het verlof tot cremeren. Dit wordt gecontroleerd door de medewerker van het crematorium. Als er fouten in de documenten worden gevonden mag de crematie niet plaatsvinden.

Crematiesteentje

Als de documenten zijn gecontroleerd en er geen fouten zijn geconstateerd wordt er een zogenaamd crematiesteentje op de kist gelegd. Dit is een steentje met een uniek nummer erop, dat bestand is tegen hitte. Dit steentje blijft bij de kist en wordt na de crematie met de as bewaard. Het nummer komt overeen met het nummer op de asbus en de verdere correspondentie met de nabestaanden. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de identificatie. De nabestaanden krijgen dit steentje ook mee en kan als aandenken bewaard worden.

Wat gebeurt er na de uitvaartplechtigheid?

Na de uitvaart wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het is aan de nabestaanden om te bepalen of zij hierbij aanwezig willen zijn of niet. Soms worden er spullen meegegeven in de kist, zoals brieven of andere persoonlijke dingen. Vaak mogen deze mee, maar elk crematorium heeft hiervoor eigen regels. Dit ter bescherming van het milieu en de ovens. Ga dus na wat je wel en wat je niet mee mag geven in de kist. De uitvaartondernemer kan je hier alles over vertellen.

Plastic of metalen handvatten worden van de kist verwijderd en het crematiesteentje wordt op het hoofdeinde van de kist gelegd. Vervolgens wordt na dubbele controle de kist ingevoerd in de oven. Deze oven heeft een temperatuur tussen de 400 en 1100 graden. Gemiddeld duurt een crematie zo’n 1,5 uur.

Oven ruimen

De oven zal na afloop van het crematieproces worden geruimd. De as wordt opgevangen in een soort lade. Resten metaal van bijvoorbeeld protheses of vullingen worden uit de as gefilterd. De metalen worden bewaard en opgehaald door een speciaal bedrijf. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.

De asbus en bewaartermijnen

Nadat de as is opgevangen en ontdaan van metaalresten wordt de as fijngemalen en gezeefd. Vervolgens worden de as en het crematiesteentje in een asbus gedaan en wordt deze asbus gesloten. Deze wordt een maand lang in het crematorium bewaard om eventueel nog onderzoek te kunnen doen naar de doodsoorzaak, mocht dat noodzakelijk zijn. Van deze bewaartermijn kan in bijzondere gevallen worden afgeweken. Dat is bijvoorbeeld het geval als de as om religieuze redenen eerder uitgestrooid moet worden. In dat geval kan er bij de Officier van Justitie een verzoek worden ingediend.

Op de asbus staan alle belangrijke gegevens, zoals het registratienummer en de naam van de overledene vermeld. Deze gegevens mogen 20 jaar lang niet worden verwijderd. Dit om misverstanden te voorkomen. De bus mag in die 20 jaren ook niet worden geopend, behalve om uit te strooien en te ruimen.

Uitstrooien of bewaren

Soms heeft een overledene duidelijk aangegeven wat hij/zij wil dat er met de as gebeurt. Dit staat dan in een wensenlijst. Dit heet de asbestemming. Is dit niet het geval, dan besluiten de nabestaanden wat er met de as gaat gebeuren. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo kan je ervoor kiezen de as te bewaren in een mooie urn of bijvoorbeeld in een assieraad. Je kan er echter ook voor kiezen om de as uit te strooien. Hierbij heb je wel te maken met een aantal regels. Veel mensen maken van het uitstrooien van de as een bijzonder moment waarbij je opnieuw in een klein gezelschap stilstaat bij het overlijden van jullie dierbare. Op die manier kan je het mooi afsluiten. Overleg samen wat jullie als nabestaanden willen en bekijk ook goed welke mogelijkheden er zoal zijn. Er kan vaak meer dan je denkt!

Hopelijk heb je met deze informatie een goed inzicht gekregen in hoe het crematieproces van overlijden tot uitstrooien verloopt.