“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Uitvaartverzekeraar DELA plaatst speciale koelunits

08 dec, 2021 | Algemeen, Corona
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Omdat er zoveel overledenen meer zijn door het coronavirus en de jaarlijkse griepepidemie heeft uitvaartverzekeraar DELA besloten om her en der speciale koelunits te plaatsen. Door deze units te plaatsen kunnen meer lichamen van overledenen koel gehouden worden. “Het is een van de eerste maatregelen als er veel aanbod is van overleden lichamen”, stelt woordvoerder Van de Koolwijk van DELA. In negen steden staan er al koelunits naast het uitvaartcentrum. In zes van deze steden zijn de koelcontainers ook al daadwerkelijk in gebruik genomen.

Zeecontainers

De koelunits lijken wel wat op zeecontainers. In deze containers kunnen in totaal tien lichamen bewaard worden. Van deze mogelijkheid wordt alleen gebruik gemaakt als er in het uitvaartcentrum zelf geen ruimte meer is. De kisten liggen naast elkaar. “Een lichaam van een overledene blijft daar liggen tot de uitvaart. Dat duurt meestal zo’n 5 tot 6 werkdagen. Die tijd moet je ze gekoeld bewaren”, zegt Van de Koolwijk.

Bij de eerste coronagolf werden er ook koelunits geplaatst. Toen hadden ze al 14 koelcontainers neergezet maar zijn weer weggehaald toen de sterfcijfers naar beneden gingen in het begin van de zomer. Nu er weer zo’n oplopende stijging is, is dat de eerste maatregel die DELA heeft genomen: weer terugplaatsen van koelunits. Vier weken geleden is de eerste weer geplaatst in Nijmegen. Inmiddels staan er ook koelunits in Leiden, Geleen, Roermond, Eindhoven, Bilthoven, Goes, Den Bosch en Roosendaal.