“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Testament opstellen

 • Een testament moet door een notaris worden opgesteld.
 • Neem contact op met onze notarissen voor meer informatie.
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Het opstellen van een testament is belangrijk. Door het opstellen van een testament kun je zelf bepalen wat er met jouw nalatenschap gebeurt als je komt te overlijden. Daarnaast kun je in een testament ook vastleggen wat jouw wensen zijn voor de uitvaart en wie de erfenis moet gaan afhandelen. Door dit soort dingen goed vast te leggen, ontlast je de nabestaanden. Zij weten precies wat de bedoeling is. Dit geeft een stuk duidelijkheid en rust in een moeilijke periode.

Tip:
Wij leggen je graag uit waarom het opstellen van een testament belangrijk is.

Notaris

Een testament kan alleen bij de notaris worden opgesteld door iedereen die in Nederland woont en die 16 jaar en ouder is. Een document dat je zelf maakt, is in Nederland niet rechtsgeldig. Het enige wat je zelf kunt maken is een codicil. Hiermee kun je alleen bepaalde voorwerpen schenken aan nabestaanden. Een geldbedrag of bijvoorbeeld aandelen nalaten is via een codicil niet mogelijk. Heb je eenmaal bij de notaris een testament laten maken dan blijft dat altijd geldig. De notaris meldt het daarnaast ook aan bij het Centraal Testamentenregister. Wil je tussentijds iets aanpassen, dan kan dat natuurlijk altijd, dit loopt dan wel weer via de notaris.

Tip:
Neem contact op met onze specialisten. Zij kunnen je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Maak gebruik van de testament test

Door het beantwoorden van aantal eenvoudige vragen krijg je snel meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. In 3 minuten doorloop je de stappen en ontvang je gratis persoonlijk advies. Testament Test geeft extra aandacht aan de mogelijkheden om goede doelen te steunen na het overlijden. 

Testament Test:

Wil je een testament opstellen? Wij raden je aan om dit met Thuisnotaris te doen. Thuisnotaris biedt het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste scherpe prijs. Dit is inclusief het ondertekenen bij de notaris en een persoonlijk controle gesprek.

Redenen voor opstellen testament

Er zijn veel redenen om een testament op te stellen. De redenen kunnen per persoon verschillen. Wij noemen een aantal belangrijke redenen:

 • Het regelen van de voogdij van de kinderen.
 • De mogelijkheid om zelf een executeur te benoemen.
 • Een testament kan een fiscaal voordeel opleveren. Zo kan je erfbelasting besparen.
 • De mogelijkheid om zelf de erfgenamen te benoemen.
 • Wanneer je niet getrouwd bent, maar je wel wil dat jouw partner erfgenaam wordt.
 • Het veilig stellen van vermogen voor de kinderen bij een tweede huwelijk.
 • Het opnemen van een legaat.
 • Regelen van bedrijfsopvolging.
 • Je behoudt zelf de regie over jouw erfenis. Wanneer je geen testament opstelt bepaalt de wet wat met jouw erfenis gebeurd.
 • Om discussies tussen de nabestaanden te voorkomen.

Testament opstellen bij samenwonen

Als je samenwoont zonder getrouwd te zijn of zonder een geregistreerd partnerschap, dan erf je volgens de Nederlandse wet niet automatisch van elkaar. De nalatenschap gaat in dat geval naar de erfgenamen volgens de wettelijke regeling. Deze wettelijke erfgenamen zijn eventuele kinderen, broers/zussen en ouders. In een testament kun je vastleggen dat jouw erfenis toch naar je partner gaat.

Onze dienstverleners

Meer informatie