“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfbelasting 2022

  • Bekijk hier de tarieven en vrijstellingen voor de erfbelasting 2022.
  • Met een goed testament kun je erfbelasting besparen.
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Ontvang je een erfenis, dan betaal je hier ook erfbelasting over. De tarieven en vrijstellingen die hierbij gelden worden ieder jaar aangepast op de inflatie. Hoeveel erfbelasting je uiteindelijk moet afdragen hangt af van:

  • Jouw relatie tot de overledene.
  • De totale waarde van de erfenis die je krijgt.

Bij het vaststellen van de hoogte van de erfbelasting wordt gebruik gemaakt van zogenaamde tariefgroepen. Hieronder kan je zien in welke tariefgroep jij valt en welke erfbelasting hier in 2022 bij hoort. Je kunt flink op de erfbelasting besparen door een goed testament op te stellen. Thuisnotaris kan je helpen met het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste lage prijs. Op deze manier kan je de vrijstellingen die er zijn zo goed mogelijk te benutten. Daarbij kan je ook denken aan bijvoorbeeld het doen van schenkingen, waardoor je gebruik kunt maken van de jaarlijkse schenkbelastingvrijstelling. Thuisnotaris kan je hierbij helpen en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk in de kas van de Belastingdienst verdwijnt. 

Tarieven erfbelasting 2022

De erfbelasting tarieven voor 2022 vind je in onderstaande tabel. 

Erfbelasting tarieven 2022
Waarde erfenis Tariefgroep 1
(partners en kinderen)
Tariefgroep 1A
(kleinkinderen)
Tariefgroep 2
(overige verkrijgers)
€ 0 tot € 130.424,- 10% 18% 30%
€ 130.425,- en hoger 20% 36% 40%

Vrijstellingen erfbelasting 2022

Als erfgenaam hoef je over het eerste deel van de erfenis geen belasting te betalen. Dit heet de vrijstelling erfbelasting. Hoe groot deze vrijstelling is, wordt bepaald door jouw relatie met de overledene. In de tabel hieronder kan je precies zien welke vrijstelling voor jou van toepassing is. 

Vrijstellingsbedragen erfbelasting 2022  
Partners € 680.645,-
Kinderen en kleinkinderen € 21.559,-
Zieke en gehandicapte kinderen € 64.666,-
Ouders € 51.053,-
Overige verkrijgers € 2.274,-

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Een voorbeeld van erfbelasting

Een ouder komt te overlijden en een kind ontvangt een deel van de erfenis. In 2022 heeft het kind een vrijstelling van 21.599,-. Dit betekent dat tot dit bedrag geen erfbelasting wordt betaald. Is de erfenis hoger dan dit bedrag dan wordt voor het deel hierboven 10% belasting betaald. Is het bedrag zelfs hoger dan 130.425 euro, dan geldt het belastingspercentage van 20%. Alles hierboven wordt dan belast met 20%.

Wanneer moet ik erfbelasting betalen en kan ik uitstel aanvragen?

Wanneer iemand komt te overlijden wordt de definitieve aanslag van de erfbelasting binnen 3-6 maanden verstuurd. Het kan ook langer duren, maar in principe krijg je altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.

Het kan zijn dat de aanslag te vroeg komt. Bijvoorbeeld omdat het huis nog niet is verkocht of de erfenis nog niet verdeeld is. In dit geval is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Je betaalt dan wel rente over de erfenis, maar kunt op een later moment alsnog de erfbelasting betalen.

Erfbelasting goede doelen

Het nalaten aan goede goelen (door middel van een erfenis) is volledig vrijgesteld van belasting. Dit houdt in dat je belastingvrij je erfenis kunt nalaten. Dit geldt alleen voor goede doelen met een ANBI status. Doordat goede doelen volledig zijn vrijgesteld van erfbelasting kunnen zij het ontvangen deel 100% inzetten voor de doelstelling(en) die ze nastreven. In de praktijk zien we dat sommige mensen dit ook doen en hebben vastgelegd in hun testament.

Direct alles goed regelen en niet te veel erfbelasting betalen?

Wanneer je erfbelasting wil besparen kan je dit het beste voor jouw overlijden regelen. Als je niets hierover hebt vastgelegd en je komt te overlijden, dan bepaalt de wet jouw nalatenschap. Vaak met vervelende consequenties als gevolg.

Maar hoe kan je erfbelasting besparen? Dit doe je met behulp van een goed testament waarin een opvullegaat en schenkingen zijn opgenomen. Stel dit niet langer uit en regel het direct!

Met Thuisnotaris maak je zelf eenvoudig jouw testament tegen een vaste prijs van € 245,- per akte. Het scherpste tarief voor een uitgebreid maatwerk testament. Kom je er niet helemaal uit? Laat je dan helpen door een adviseur voor € 99,-. Wil je eerst gratis oriënteren en zelf de mogelijkheden ontdekken? Ook dat kan met Thuisnotaris.

Regel het direct op Thuisnotaris of maak een afspraak op 085 8000 102.

Onze dienstverleners

Meer informatie