“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Uitvaart in het buitenland

  • Overlijdt iemand in het buitenland, dan zal de reisverzekering ervoor zorgen dat het lichaam naar Nederland wordt gebracht.
  • Is er geen verzekering, dan komen de kosten voor eigen rekening.
  • Is dit geen optie, dan zal de uitvaart plaatsvinden in het buitenland.
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Lees voor

Komt er iemand te overlijden in het buitenland, dan kun je ervoor kiezen om de uitvaart ook in het buitenland te laten plaatsvinden. In dat geval kan de Nederlandse ambassade een lijst geven van lokale begrafenisondernemers met hierbij een schatting van de kosten. Het kan goed zijn dat dit kostenplaatje afwijkt van de kosten van een uitvaart in Nederland. Deze eventuele extra kosten vergoedt de uitvaartverzekering niet. Na een crematie in het buitenland is het mogelijk de asbus mee terug te nemen naar Nederland. De asbus mag je gewoon invoeren. Hier zijn geen beperkingen of voorschriften aan verbonden. Je kunt de asbus door een professioneel repatriëringsbedrijf naar Nederland laten vervoeren, maar je kunt de asbus ook zelf meenemen in de auto of als handbagage in het vliegtuig. Het is dan wel verstandig om ook de verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij je te hebben.

Repatriëring

Bij een overlijden in het buitenland is het gebruikelijk dat het lichaam wordt teruggebracht naar Nederland. Dit heet repatriëring. De alarmcentrale van de reisverzekering regelt dit. De reisverzekering dekt ook de kosten van de repatriëring. De alarmcentrale werkt samen met de Nederlandse ambassades of consulaten om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan enige tijd duren voor het lichaam terug wordt gebracht naar Nederland. Er moeten namelijk de nodige stappen worden doorlopen, waarbij plaatselijke gewoonten soms in de weg kunnen zitten.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

  • Een lokale begrafenisondernemer maakt het lichaam klaar voor vervoer.
  • De begrafenisondernemer schrijft een verklaring waarin staat dat hij heeft voldaan aan alle wettelijke voorschriften voor het vervoer van een stoffelijk overschot.
  • De lokale overheden verstrekken op basis van deze verklaring een laissez-passer.
  • De lokale begrafenisondernemer neemt contact op met de luchtvaartmaatschappij en zorgt ervoor dat het lichaam op de luchthaven komt.
  • De nabestaanden schakelen in Nederland zelf een uitvaartonderneming in die het lichaam ophaalt van de luchthaven.

Is er geen reisverzekering, dan moeten de nabestaanden de kosten voor het vervoer naar Nederland zelf betalen. Lukt dit niet, dan wordt het lichaam in het buitenland begraven of gecremeerd. Dit gebeurt volgens de plaatselijke gewoonten.

Ambassade 

Natuurlijk is het erg stressvol als een dierbare in het buitenland overlijdt. Daarom is het belangrijk om te weten dat je in dit soort situaties altijd terecht kan bij de ambassade. De medewerkers van de ambassade zullen je hier zo goed mogelijk in bijstaan. Zij blijven contact houden tot de overledene terug is in Nederland of in het buitenland is begraven of gecremeerd.

Onze dienstverleners

Meer informatie