“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat kost een uitvaart

  • De kosten van een uitvaart kunnen aardig oplopen.
  • Het is slim om hiervoor een uitvaartverzekering af te sluiten.
  • Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

De kosten van een uitvaart heb je voor een deel zelf in de hand. Natuurlijk zijn er een groot aantal standaardkosten waar je rekening mee moet houden. Zoals de kosten voor de diensten van de uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene en de kosten voor het begraven of cremeren. Maar daarnaast zijn de kosten grotendeels afhankelijk van jouw wensen. Je kunt de uitvaart zo groot maken of zo klein houden als je zelf wilt. Wil je een grote groep mensen uitnodigen of wil je bijvoorbeeld gebruik maken van bijzonder rouwvervoer of uitgebreide catering? Dan kunnen de kosten snel oplopen. Meestal liggen de totale kosten tussen de 5000 en 10.000 euro.

Uitvaartverzekering

Is er een uitvaartverzekering, dan wordt over het algemeen een groot deel van deze kosten vergoed door de verzekeraar. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo zijn er verzekeringen (de zogenaamde kapitaalverzekeringen) die alleen een geldbedrag uitkeren, waarvan de nabestaanden vervolgens de uitvaart kunnen betalen. De meeste mensen hebben echter een natura-verzekering. Hierbij wordt er geen geld uitgekeerd, maar worden de daadwerkelijke kosten van de uitvaart vergoed. Daarnaast ontvangen de nabestaanden in zo’n geval vaak ook nog een vrij te besteden bedrag. Dit bedrag wordt meestal gebruikt om bijvoorbeeld een grafsteen of asbestemming te betalen.

Meer weten over de voordelen van een uitvaartverzekering. Vul ons contactformulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over een uitvaartverzekering. Een medewerker van Monuta neemt dan vrijblijvend contact met je op om je te informeren over de mogelijkheden.

Geen verzekering

Sommige mensen kiezen ervoor om geen uitvaartverzekering af te sluiten en sparen hier zelf voor. Hiermee loop je wel een bepaald risico. Je weet immers niet wanneer je komt te overlijden. Het is dan dus nog maar de vraag of er tegen die tijd genoeg geld in de spaarpot zit. Laat aan jouw nabestaanden weten welk geld gebruikt kan worden voor het betalen van de uitvaart.

Geen spaarpot

Is er geen verzekering en blijkt er ook geen spaargeld te zijn, dan worden de nabestaanden verantwoordelijk voor het betalen van de kosten van de uitvaart. In eerste instantie is er de opdrachtgever van de uitvaart. Deze heeft de afspraken met de uitvaartverzorger gemaakt en is daardoor ook verantwoordelijk voor de betaling. Natuurlijk mag dit verrekend worden met de nalatenschap. Lukt het de opdrachtgever niet om te betalen, dan zijn de erfgenamen aansprakelijk en uiteindelijk de bloed- en aanverwanten. Is er niemand die de kosten op zich kan nemen of de uitvaart kan regelen, dan zal de gemeente deze taak op zich nemen.

Kosten uitvaart berekenen

Een uitvaart is persoonlijk en voor iedereen anders, de prijs is daarom ook voor iedereen anders. Wil je weten wat jouw uitvaart gaat kosten? Met de uitvaartkostenmeter van Monuta kun je eenvoudig berekenen wat de kosten zijn voor een uitvaart volgens jouw wensen. Naar aanleiding hiervan kun je ook de uitvaartverzekering kiezen die het beste bij jou past.

Meteen meer weten over de verschillende type uitvaartverzekeringen? Monuta informeert jou graag vrijblijvend over de verschillende mogelijkheden. Vul jouw gegevens in op ons contactformulier en ontvang vrijblijvend meer informatie. Kom er zo snel achter welk type uitvaartverzekering het beste bij jouw wensen past.

Meer informatie