“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Levensexecuteur

  • Wie maakt belangrijke beslissingen als je dat zelf niet meer kan?
  • Benoem zelf een levensexecuteur die dit voor je kan doen!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

 

We zijn allemaal vast bekend met de term ‘executeur’. Dat is degene die een nalatenschap afhandelt nadat je bent overleden. Maar wist jij ook van het bestaan van een levensexecuteur af? Grote kans van niet. Wij leggen je daarom graag uit wat een levensexecuteur doet en waarom het belangrijk is na te denken over het aanwijzen van zo’n executeur.

Wat is een levensexecuteur?

Een levensexecuteur is iemand die jouw belangen behartigt, terwijl je nog leeft, op het moment dat jij dit zelf om welke reden dan ook niet meer kunt. Je kunt zelf een levensexecuteur benoemen in jouw levenstestament. Een levenstestament bevat jouw wensen over bepaalde beslissingen, voor als jij die beslissingen zelf niet meer kunt nemen.

Waarom zou je dit doen?

Je wil er misschien liever niet aan denken, maar het kan voorkomen dat er een moment in je leven komt waar je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Je kunt geen beslissingen meer nemen. Als je niets hebt geregeld voor zo’n situatie, dan zal de rechter een bewindvoerder of curator benoemen om jouw belangen te behartigen. Een bewindvoerder neemt beslissingen over jouw financiële zaken en goederen. Een curator doet dat ook, maar die neemt ook beslissingen over bijvoorbeeld persoonlijke verzorging.

Het kan dus zijn dat de rechter iemand aanwijst, voor wie je zelf niet gekozen zou hebben. Of, nog erger, iemand die je misschien helemaal niet vertrouwt. Door het opstellen van een levenstestament kun je zelf een levensexecuteur kiezen en benoemen. Zo weet je zeker dat, mocht je zelf niet meer kunnen beslissen, iemand anders het beste voor jou beslist.

Wat doet een levensexecuteur allemaal?

De levensexecuteur neemt belangrijke beslissingen, maar alleen over de punten waar jij hem of haar in jouw levenstestament bevoegdheid voor hebt gegeven. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen dat de executeur bepaalde medische beslissingen mag nemen, of dat hij of zij misschien juist met bepaalde personen daarover moet overleggen. Een levensexecuteur mag dus best veel, afhankelijk van wat jij allemaal wilt dat hij regelt. Wat de executeur absoluut niet mag is jouw testament of codicil wijzigen of opmaken. Hij mag ook geen wijzigen aanbrengen in het door jou opgestelde levenstestament. Gelukkig maar!

Wanneer start een levensexecuteur?

De levensexecuteur start met zijn werkzaakheden op het moment dat je zelf aangeeft dat deze gestart moeten worden. Of op het moment dat blijkt dat jij niet meer voor jezelf kunt zorgen. Beide gevallen kunnen natuurlijk ook tijdelijk zijn. Dit kan aan de orde zijn als je bijvoorbeeld door een ongeval langere tijd bent uitgeschakeld.

Dus, vind jij het belangrijk dat je zelf iemand kunt aanwijzen die jouw belangen gaat behartigen op het moment dat je dat zelf niet meer kunt? Ga dan naar de notaris voor een levenstestament en benoem een levensexecuteur die jij vertrouwt.

Meer informatie

Onze dienstverleners