Als je besluit de erfenis zuiver te aanvaarden, dan word je officieel erfgenaam. Het zuiver aanvaarden betekent dat je de nalatenschap hebt aanvaard en dat je (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) alle bezittingen erft en ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Daarnaast betekent het zuiver aanvaarden van de erfenis dat je samen met de anderen verantwoordelijk bent voor de afwikkeling van de erfenis.
Onverwachte schulden
Heb je de erfenis eenmaal zuiver aanvaard, dan kun je alleen bij hoge uitzondering terugkomen op je keuze. Dit kan alleen als er achteraf hoge schulden blijken te zijn waar jij niets van wist en wat je ook niet had kunnen weten. Om dit te regelen zul je naar de rechter moeten. Bij de rechter moet je kunnen aantonen dat je er genoeg aan hebt gedaan om te onderzoeken of er schulden zijn. Kun je dit niet, dan blijf je gewoon erfgenaam. Zit jij in zo’n situatie, dan is het slim om je hierin te laten bijstaan door een advocaat. Via ons platform vind je altijd de juiste advocaat bij jou in de buurt.
Keuze doorgeven
Heb je besloten om inderdaad zuiver te aanvaarden, dan kun je dit doorgeven aan de notaris. De notaris zal jouw keuze vastleggen door je een verklaring van aanvaarding te laten tekenen. Een andere manier om zuiver te aanvaarden is door dit door te geven aan de griffie van de rechtbank. Ben je minderjarig, dan is zuiver aanvaarden niet mogelijk. Je kunt dan alleen beneficiair aanvaarden of verwerpen. Dit om minderjarigen te beschermen tegen eventuele schulden.
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
Per ongeluk zuiver aanvaarden
Pas op dat je de erfenis niet per ongeluk zuiver aanvaardt. Zodra je iets doet met de erfenis kan dit betekenen dat je hierdoor de erfenis zuiver hebt aanvaard en dat gaat best ver. Neem jij iets uit het huis van de overledene mee, of betaal je iets met geld uit de nalatenschap (al is het een kopje koffie) dan kan dit betekenen dat je hiermee aangeeft dat je de erfenis zuiver aanvaardt. Dit houdt dan ook in dat je daarmee ook aansprakelijk wordt voor alle schulden die er zijn. Twijfel je dus of er een schuld is of niet, let dan goed op hoe je je als erfgenaam gedraagt. Doe niets waaruit opgemaakt kan worden dat je de erfenis accepteert.
Onze dienstverleners
Meer informatie
Het afwikkelen van een erfenis duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Soms moet je dus veel geduld hebben.
Lees meerEen verklaring van erfrecht wordt gemaakt door een notaris. De notaris verklaart hierin o.a. wie is overleden en of de overledene een testament heeft.
Lees meerAls iemand overlijdt moet er veel geregeld worden. In dit stappenplan vindt je een opsomming van de belangrijkste zaken.
Lees meerDe overledene heeft meestal één erfgenaam gemachtigd om de erfenis af te handelen. Welke rechten en plichten heeft de executeur / gevolmachtigde?
Lees meerWat moet je doen als iemand overlijdt? Als een familielid of geliefde overlijdt, heb je veel werk te doen.
Lees meerWat zijn wilsrechten? Wilsrechten kunnen door de kinderen worden ingeroepen op het moment dat de langstlevende ouder zegt dat hij weer wil trouwen. Door het inroepen van het wilsrecht krijgen de kinderen goederen
Lees meerAls een dierbare komt te overlijden en jij bent erfgenaam, dan moet je een belangrijke keuze maken wat betreft de erfenis. Je kunt kiezen uit drie verschillende opties: De erfenis aanvaarden De erfenis beneficiair aanvaarden De erfenis verwerpen Je krijgt volgens de...
Lees meerVerwerping of weigeren van de erfenis. Als je een erfenis verwerpt, ben je geen erfgenaam meer. Wat zijn de redenen om een erfenis te verwerpen?
Lees meerMeer schulden dan bezittingen Je kan de beneficiaire aanvaarding zien als een middenweg tussen aanvaarding en verwerping. Je aanvaardt de erfenis en tegelijkertijd verwerp je de erfenis als mocht blijken dat er meer schulden dan bezittingen zijn.
Lees meerAls je besluit de erfenis zuiver te aanvaarden, dan word je officieel erfgenaam. Het zuiver aanvaarden betekent dat je de nalatenschap hebt aanvaard en dat je (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) alle bezittingen erft en ook aansprakelijk bent...
Lees meerMoet je een erfenis volledig aanvaarden of weigeren . Als je de erfenis niet wilt aanvaarden heb je verschillende keuzes.
Lees meerAls de overledene geen testament heeft gemaakt en dus geen erfgenamen heeft aangewezen, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.
Lees meerDe meest voorkomende testamenten zijn zogenaamde langstlevende testamenten. Dit zijn testamenten die zijn gemaakt ter bescherming van de langstlevende echtgenoot.
Lees meer