“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfenis aanvaarden

  • Als je de erfenis zuiver aanvaardt, dan erf je ook eventuele schulden.
  • Onzerzoek de nalatenschap voor je een besluit neemt.
  • Pas op voor per ongeluk zuiver aanvaarden!
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Als je besluit de erfenis zuiver te aanvaarden, dan word je officieel erfgenaam. Het zuiver aanvaarden betekent dat je de nalatenschap hebt aanvaard en dat je (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) alle bezittingen erft en ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Daarnaast betekent het zuiver aanvaarden van de erfenis dat je samen met de anderen verantwoordelijk bent voor de afwikkeling van de erfenis.

Onverwachte schulden

Heb je de erfenis eenmaal zuiver aanvaard, dan kun je alleen bij hoge uitzondering terugkomen op je keuze. Dit kan alleen als er achteraf hoge schulden blijken te zijn waar jij niets van wist en wat je ook niet had kunnen weten. Om dit te regelen zul je naar de rechter moeten. Bij de rechter moet je kunnen aantonen dat je er genoeg aan hebt gedaan om te onderzoeken of er schulden zijn. Kun je dit niet, dan blijf je gewoon erfgenaam. Zit jij in zo’n situatie, dan is het slim om je hierin te laten bijstaan door een advocaat. Via ons platform vind je altijd de juiste advocaat bij jou in de buurt.

Keuze doorgeven

Heb je besloten om inderdaad zuiver te aanvaarden, dan kun je dit doorgeven aan de notaris. De notaris zal jouw keuze vastleggen door je een verklaring van aanvaarding te laten tekenen. Een andere manier om zuiver te aanvaarden is door dit door te geven aan de griffie van de rechtbank. Ben je minderjarig, dan is zuiver aanvaarden niet mogelijk. Je kunt dan alleen beneficiair aanvaarden of verwerpen. Dit om minderjarigen te beschermen tegen eventuele schulden.

Per ongeluk zuiver aanvaarden

Pas op dat je de erfenis niet per ongeluk zuiver aanvaardt. Zodra je iets doet met de erfenis kan dit betekenen dat je hierdoor de erfenis zuiver hebt aanvaard en dat gaat best ver. Neem jij iets uit het huis van de overledene mee, of betaal je iets met geld uit de nalatenschap (al is het een kopje koffie) dan kan dit betekenen dat je hiermee aangeeft dat je de erfenis zuiver aanvaardt. Dit houdt dan ook in dat je daarmee ook aansprakelijk wordt voor alle schulden die er zijn. Twijfel je dus of er een schuld is of niet, let dan goed op hoe je je als erfgenaam gedraagt. Doe niets waaruit opgemaakt kan worden dat je de erfenis accepteert.

Onze dienstverleners

Meer informatie