“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat te doen met een erfenis

9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor
Door een testament of door de wet kun je aangewezen worden als erfgenaam. Als je niets doet, gaat de wet ervan uit dat je de erfenis aanvaardt en dat je accepteert dat je erfgenaam bent. Op deze pagina lees je de meest voorkomende vragen. Daarnaast verwijzen wij je naar ons stappenplan die een helder overzicht geeft van zaken die belangrijk zijn en geregeld moeten worden.

Wat moet je doen als je erover twijfelt of je erfgenaam wilt zijn?

Het is natuurlijk mogelijk dat je de erfenis niet wilt aanvaarden, of dat je erover twijfelt óf je de erfenis wilt aanvaarden. Je wilt bijvoorbeeld eerst informatie over het vermogen van de overledene hebben voordat je een beslissing neemt. Dat is sowieso erg verstandig. Zolang je nog niet weet wat je met de erfenis wilt is het in de eerste plaats belangrijk dat je geen dingen doet waardoor het lijkt alsof je de erfenis hebt aanvaard. Ga in dit stadium geen schulden betalen, geen auto verkopen en geen inboedel verdelen. Doe alleen wat absoluut geen uitstel kan dulden.

Wat moet je doen als je (nog) geen erfgenaam wilt zijn?

Het is slim om voordat je een beslissing neemt informatie over de bezittingen en de schulden van de overledene in te winnen. Je hebt volgens de wet tijd om dit soort dingen uit te zoeken voordat je een keuze maakt. Deze tijd heet het recht van beraad.

Moet je een erfenis volledig aanvaarden of weigeren?

Nee. Als je de erfenis niet wilt aanvaarden heb je de keuze uit verwerpen of aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dit laatste wordt ook wel beneficiaire aanvaarding genoemd.

Verklaring

Zowel voor het verwerpen van een erfenis als voor een beneficiaire aanvaarding moet er een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank in het gebied waar de overledene het laatst heeft gewoond. Dit kan door middel van een formulier dat je bij de betreffende rechtbank opvraagt. Zo’n verklaring kost circa € 114,00.

Meer informatie