“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Conflict bij het verdelen van de erfenis

  • De emoties die meespelen bij het afwikkelen van een erfenis zorgen vaak voor ruzie.
  • Dit zorgt voor veel stress in een emotionele periode.
  • Onze erfrecht advocaten en mediators helpen jou graag!
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Een erfenis wordt verdeeld in een periode van heftige emoties. Een dierbare is overleden en er moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Dit is niet altijd even makkelijk. Door alle emoties die meespelen ligt een conflict al snel op de loer. Dit kan over grote dingen gaan, bijvoorbeeld de verkoop van het huis van de overledene. Maar ook over kleine dingen kan makkelijk ruzie ontstaan, bijvoorbeeld wie dat zelfgeschilderde schilderij van vader mag hebben.

Emoties

Natuurlijk wil je dit soort conflicten het liefst vermijden. Om dit te doen is het belangrijk om rekening te houden met de emoties van anderen. Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op een andere manier. Hou daar rekening mee. Misschien is de één kapot van verdriet, waardoor er niets meer uit zijn handen komt, terwijl jij juist afleiding zoekt in het regelen van dingen. Hierdoor kun je je al snel aan elkaar gaan ergeren, waardoor het uiteindelijk mis gaat. Geef elkaar de ruimte en de tijd.

Mediation

Kom je er samen toch niet uit, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat er meteen een juridische strijd losbarst. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een mediator in te schakelen. Deze onafhankelijke persoon gaat samen met jullie (de erfgenamen) om tafel om samen tot een goede oplossing te komen. Het doel is om een oplossing te vinden waar jullie je allemaal in kunnen vinden. De mediator zorgt dat jullie naar elkaar luisteren en niet alleen verwijten naar elkaars hoofd gooien. Vaak lukt het op deze manier wel om tot een goede oplossing te komen.

Advocaat erfrecht

Lukt dit allemaal niet of is er geen goed overleg meer mogelijk, dan kun je een erfrecht advocaat in de arm nemen. De advocaat zal jouw belangen behartigen. Uiteindelijk komt de zaak dan voor de rechter en is het de rechter die de knoop doorhakt.

Hoe vind je een goede advocaat of mediator?

Het erfrecht is behoorlijk ingewikkeld. Het is dan ook echt een specialisme. Wil je de hulp inschakelen van een advocaat of mediator, dan is het dus belangrijk om hiervoor iemand te kiezen die hier goed in thuis is. Wij maakten een selectie van  gespecialiseerde advocaten en mediators in heel Nederland die jou kunnen helpen. Neem gerust vrijblijvend contact met ze op om door te spreken wat zij voor jou zouden kunnen doen. 

Onze dienstverleners

Meer informatie