“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Natuurbegraafplaats

  • Op een natuurbegraafplaats wordt het graf een met de natuur.
  • Een milieuvriendelijke manier van begraven!
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

 

Heb je wel eens gehoord van natuurbegraven? Dit is een manier van begraven waarbij het graf opgaat in de natuur. Op die manier worden mens en natuur voor eeuwig verbonden. Steeds meer mensen maken de keuze voor natuurbegraven. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Wat is natuurbegraven?

Bij natuurbegraven gaat het graf van de overledene volleidig op in de natuur. Dit graf is voor altijd. Het is een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Voor natuurbegraven zijn speciale begraafplaatsen. Op deze natuurbegraafplaatsen wordt jouw dierbare in harmonie met de natuur begraven. Het is de bedoeling dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast. De kleding, kist, urn of mand zijn dan ook zo veel mogelijk van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt.

Hoe ziet een natuurbegraafplaats er uit?

Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen in de natuur. Hoe deze eruit ziet is dus afhankelijk van de plaats. De natuur is namelijk overal anders. Over het algemeen ziet een natuurbegraafplaats er wel heel anders uit dan een traditionele begraafplaats. Er zijn geen afrasteringen, duidelijke grote grafstenen of hekken en paden. Er is veel meer ruimte voor de graven. De gedenktekens of grafaanduidingen zijn natuurlijk wel aanwezig, maar moeten aan bepaalde eisen voldoen zodat zij zoveel mogelijk opgaan in de natuur. Hierbij kun je denken aan een boomschijf, met een inscriptie of een grote kei.

De begraafplaats kan een groot parkachtige locatie zijn, of een mooi stuk bos met oude dennenbomen.
Als je op een natuurbegraafplaats loopt voel je ook de rust van de natuur om je heen. Sterker nog, je hebt vaak niet eens door dat je op een begraafplaats loopt. Dat komt omdat natuurgraven langzaam opgaan in de natuur. Het kan dan ook zijn dat je op een natuurbegraafplaats mensen ziet lopen om gewoon een wandeling te maken of mensen een kopje koffie ziet drinken op het graf van hun dierbare. Wat een prachtige gedachte!

Waarom kiezen voor natuurbegraven?

Een groot voordeel van natuurbegraven is dat je doorgaans voor eeuwig een graf hebt. Je belast daarmee je nabestaanden niet met het periodiek betalen van grafrechten of de beslissing om een graf te ruimen of niet. Dit is vaak een afweging van mensen om te kiezen voor cremeren in plaats van begraven. Bovendien hoeven jouw nabestaanden niet na te denken over het onderhouden van jouw graf: dat doet de natuur al! Een ander voordeel is dat je een stukje natuur kunt beschermen. De grafrechten worden namelijk voor eeuwig afgegeven en zo kun je eeuwig dat stukje beschermen.

Iets voor jou?

Je kunt een natuurgraf op een natuurbegraafplaats alvast kopen. Zoek eens op welke natuurbegraafplaatsen er zijn en maak een wandelingetje om te kijken bij welke begraafplaats jouw gevoel het beste is. De medewerkers zullen ongetwijfeld al jouw vragen willen beantwoorden.

Meer informatie