“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Recht van beraad

  • Ben jij erfgenaam? Je hebt drie maanden de tijd om een beslissing te nemen over de erfenis.
  • Dit heet het recht van beraad.
  • Laat je goed informeren, zodat je niet met schulden komt te zitten.
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Als een dierbare komt te overlijden en jij bent erfgenaam, dan moet je een belangrijke keuze maken wat betreft de erfenis. Je kunt kiezen uit drie verschillende opties:

  1. De erfenis aanvaarden
  2. De erfenis beneficiair aanvaarden
  3. De erfenis verwerpen

Je krijgt volgens de wet drie maanden de tijd om na te denken welke van de drie opties je kiest. Dit noem je het recht van beraad.

Laat je goed informeren door de notaris en de executeur. Weet je zeker dat er geen schulden zijn, dan kun je de erfenis zonder problemen aanvaarden. Heb je het idee dat er wel schulden zijn, dan is het slimmer om beneficiair te aanvaarden of de erfenis te verwerpen.

Schuldeisers

Schuldeisers mogen in die drie maanden, dus tijdens het recht van beraad, hun schulden nog niet op jou verhalen. Dit kunnen zij alleen doen als de overledene failliet was. In dat geval gelden de faillissementsregels.

Na drie maanden

Heb je na drie maanden nog geen keuze gemaakt, dan kun je gedwongen worden om een keuze te maken. In sommige omstandigheden is het ook mogelijk om de kantonrechter te vragen om het recht van beraad met nog eens drie maanden te verlengen.

Onze dienstverleners

Meer informatie