Beneficiaire aanvaarding

Oom Karel heeft een ruig leven geleid, en het is best mogelijk dat hij bij zijn overlijden meer schulden dan bezittingen heeft achtergelaten. Zijn erfgenamen kunnen er voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Je noemt dit ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Als er meer schulden dan bezittingen zijn, word je door een beneficiaire aanvaarding niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. De schuldeisers moeten tevreden zijn met wat er aan bezittingen is. Steeds vaker bevatten erfenissen schulden. Om deze reden raden wij altijd aan om een erfenis beneficiaire te aanvaarden.

Beneficiaire aanvaarding is middenweg

Je zou beneficiaire aanvaarding kunnen zien als een middenweg tussen aanvaarding en verwerping. Je aanvaardt de erfenis en tegelijkertijd verwerp je de erfenis als mocht blijken dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Wanneer één erfgenaam beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat het meevalt met de bankrekening van oom Karel. Het blijkt dat hij toch meer bezittingen dan schulden heeft achtergelaten. Je hebt dan ondanks de beneficiaire aanvaarding recht op een deel van zijn bezittingen.

Naar rechtbank voor beneficiaire aanvaarding

Je moet voor een beneficiaire aanvaarding wel een verklaring afleggen bij de rechtbank. En soms verplicht de wet dat de erfenis volgens regels afgewikkeld moet worden. Je noemt dit een vereffening van de erfenis volgens de wet. Minderjarige kinderen moeten natuurlijk geen schulden in de maag gesplitst krijgen. Daarom worden de erfenissen waar minderjarigen bij betrokken zijn altijd beneficiair afgehandeld.