Als een familielid is overleden, moet er ook op fiscaal gebied het nodige geregeld worden. Je krijgt de maken met twee soorten belasting: de inkomstenbelasting en de erfbelasting. De Belastingdienst zal hiervoor in de meeste gevallen zelf contact opnemen met de erfgenamen. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om zelf even aan de bel te trekken.
Inkomstenbelasting
Als iemand is overleden, hoeft hij vanaf dat moment geen inkomstenbelasting meer te betalen. De nabestaanden moeten dit echter nog wel afrekenen over het inkomen tot de dag van het overlijden. Om dit te kunnen doen stuurt de Belastingdienst je het zogenaamde F-formulier. Meestal ontvang je dit formulier binnen drie maanden na het overlijden. Was het overlijden in het eerste kwartaal, dan kan het allemaal iets langer duren. Het formulier is namelijk pas vanaf juni beschikbaar. Heb je na die tijd niets vernomen, dan is het niet nodig om aangifte te doen. Helaas is het niet mogelijk om de aangifte online te doen, aangezien de DigiD van de overledene is geblokkeerd.
Erfbelasting
Krijg je een erfenis, dan moet je hier meestal ook erfbelasting over betalen. Hoe meer verwantschap er tussen jou en de overledene bestaat, hoe minder belasting er betaald moet worden. Als erfgenamen kunnen jullie ervoor kiezen om samen aangifte te doen of apart. Je hebt in totaal acht maanden de tijd om de aangifte te regelen. Het aangifteformulier hiervoor ontvang je automatisch. Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen. Krijg je een legaat of is er een uitkering van een levensverzekering, dan zal hier ook aangifte van moeten worden gedaan. Is er via het testament een executeur aangewezen, dan is dit degene die voor alle erfgenamen de aangifte van de erfbelasting doet.
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
De aangifte doe je door de waarde van de erfenis te bepalen. De waarde van de erfenis is de waarde van alle bezittingen en vermogen min alle schulden op het moment van overlijden. Dit wordt aangegeven bij de Belastingdienst, waarna je binnen drie maanden te horen krijgt wat je aan erfbelasting moet betalen. Blijkt achteraf dat de erfenis toch hoger of lager uitpakt dan gedacht, dan kan dit achteraf verrekend worden.
Complexe erfenis
Soms heb je te maken met een complexe erfenis. Bijvoorbeeld als er veel onroerend goed is of als er een eigen bedrijf was. In dat geval is het slim om hier de hulp van een financieel adviseur bij in te schakelen. Bekijk ons aanbod van dienstverleners. Zij helpen je graag.
Onze dienstverleners
Meer informatie
De vrijstellingen en tarieven voor de erfbelasting worden elk jaar gecorrigeerd met een inflatie correctie. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van: De relatie tot de overledene. De waarde van de ontvangen erfenis. Als erfgenaam val je binnen een zogenaamde...
Lees meerBereken de erfbelasting die betaald moet worden over een erfenis.
Lees meerAls je een erfenis ontvangt moet je hier meestal erfbelasting over betalen. Hoeveel belasting je moet betalen is onder andere afhankelijk van je relatie tot de overledene.
Lees meerWie erft volgens de wet jouw nalatenschap? Wat kun je vastleggen met betrekking tot de erfgenamen in een testament?
Lees meer