“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Inkomstenbelasting

  • Voor de overledene moet nog wel aangifte inkomstenbelasting worden gedaan.
  • Krijg jij een erfenis, dan kan dit ook invloed hebben op jouw inkomstenbelasting.
  • Kom je er niet uit? Schakel een financieel adviseur in!
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

Een aantal maanden na het overlijden ontvangen de erfgenamen een aangifte-formulier voor de inkomstenbelasting (F-formulier) van de Belastingdienst. Over het lopende jaar tot het moment van overlijden moet over het inkomen van de overledene met de Belastingdienst worden afgerekend. Je ontvangt het formulier meestal binnen drie maanden na het overlijden, behalve als de betreffende persoon in het eerste kwartaal van het jaar is overleden. Het F-formulier is namelijk pas vanaf juni beschikbaar. Heb je na die tijd niets ontvangen, dan is het niet nodig om aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen.

Schriftelijk

De aangifte van de inkomstenbelasting moet schriftelijk gebeuren. Online aangifte doen kan niet, aangezien de DigiD van de overledene geblokkeerd is. Dit is om misbruik te voorkomen.

Inkomstenbelasting nabestaande

Krijg je een erfenis, dan kan dit ook invloed hebben op de inkomstenbelasting die jij zelf moet betalen. De erfenis valt onder vermogen. De rente die je krijgt over het vermogen wordt gezien als inkomen. Hier betaal je dan ook inkomstenbelasting over. Ook zogenaamde postume inkomsten van de overledene worden in principe belast bij de erfgenamen.

Aftrek

Voor jou als nabestaande kan het overlijden ook nog invloed hebben op de aftrek voor buitengewone uitgaven en de heffingskortingen. Kom je er zelf niet uit? Bel dan met de Belastingtelefoon of vraag hulp aan een financieel adviseur.

Meer informatie