Het aantal samengestelde gezinnen in Nederland blijft stijgen. Steeds meer mensen besluiten om na hun scheiding opnieuw te gaan samenwonen of te trouwen met een nieuwe partner. Hebben deze mensen kinderen uit de vorige relatie en krijgen zij wellicht samen ook kinderen, dan spreek je van een samengesteld gezin. Twee mensen die een scheiding achter de rug hebben komen bij elkaar. Dit zorgt er ook voor dat je te maken krijgt met een complexe financiële situatie. Komt één van jullie te overlijden, dan gaat bij het verdelen van de erfenis de wet uit van een gewone gezinssituatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het opstellen van een testament is juist voor stellen die een samengesteld gezin vormen erg belangrijk. Wij leggen je uit waarom.
Erfrecht en samengestelde gezinnen
In het erfrecht wordt op geen enkele manier rekening gehouden met het bestaan van samengestelde gezinnen. Hebben jullie niets op papier staan en komt één van jullie te overlijden, dan kan dit de nodige problemen met zich mee brengen.
- Testament niet aangepast na de scheiding
- Ex-partner vertegenwoordigt de kinderen
- Problemen met koopwoning
- De nieuwe partner goed achterlaten
- Stiefkinderen ook laten erven
- Voogdij
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
1. Testament niet aangepast na scheiding
Helaas komt het vaak voor dat mensen vergeten hun testament aan te passen na de scheiding. Bij een scheiding moet er al zoveel geregeld worden en heb je zoveel aan je hoofd, dat dit er makkelijk bij in schiet. Toch kan dit hele grote gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat jij in jouw testament destijds hebt aangegeven dat jouw ex alles erft. Verander je dit niet en kom je te overlijden, dan gaat dus alsnog alles naar de ex. Ook als jullie al jaren uit elkaar zijn. Jouw nieuwe partner heeft dan het nakijken en staat met lege handen. Zorg er dus altijd voor dat alles up to date is!
2. Ex-partner vertegenwoordigt de kinderen
Zonder een duidelijk testament is de kans groot dat jouw minderjarige kinderen bij jou overlijden worden vertegenwoordigt door de ex. Jouw nieuwe partner moet dan samen met jouw ex de nalatenschap afwikkelen. Niet echt een ideaal scenario!
3. Problemen met de koopwoning
Stel jij trekt samen met de kinderen in bij jouw nieuwe partner. Hij/zij heeft al een aantal jaren een eigen koopwoning. Op papier regelen jullie niets. Komt jouw partner te overlijden, dan betekent dit dat jij nergens recht op hebt. De woning gaat naar de wettelijke erfgenamen van jouw partner. Dit kan betekenen dat jij de woning moet verlaten. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld te trouwen (je bent dan zelf de wettelijke erfgenaam). Jouw nieuwe partner kan de woning ook via een testament aan jou nalaten.
4. De nieuwe partner goed achterlaten
Natuurlijk wil je dat jouw nieuwe partner goed verzorgd achterblijft als jou iets gebeurt. Regel dit dan ook goed. Zijn jullie niet getrouwd en is er geen testament, dan is jouw nieuwe partner op geen enkele manier erfgenaam. Hij/zij heeft dus helemaal nergens recht op. Heb je geen goed contact met de wettelijke erfgenamen, dan kan het zelfs zo zijn dat je dat mooie schilderij dat jullie samen hebben uitgekozen en waar zulke mooie herinneringen aan kleven niet krijgt, omdat jouw partner dit destijds heeft gekocht.
5. Stiefkinderen laten erven
Vormen jullie al langere tijd een samengesteld gezin en hebben jullie allebei kinderen? Dan wil je waarschijnlijk op den duur wel dat jouw stiefkinderen ook eerlijk meedelen in de erfenis als jij komt te overlijden. Jouw stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Regel je niets, dan hebben zij dus nergens recht op. Wil je dat alle kinderen uiteindelijk erven, ook jouw stiefkinderen, dan kan je dit alleen regelen met een testament.
6. Voogdij
Vorm jij samen met jouw partner een samengesteld gezin en heb jij kinderen? Dan wil je waarschijnlijk het liefst dat jouw partner de zorg voor de kinderen op zich neemt als jij komt te overlijden. Heeft jouw ex jullie kind erkend, dan is hij/zij de eerste die in aanmerking komt voor voogdij. Is dit niet het geval, dan zal de kinderbescherming besluiten wie de voogdij krijgt als hierover niets op papier staat. Zorg er dus altijd voor dat je ook dit goed geregeld hebt in het testament!
Wat moet je regelen? Doe de test!
Doe hieronder vrijblijvend de test en ontdek wat jij moet regelen voor jouw nalatenschap. Het doen van de test duurt ongeveer drie minuten. Je beantwoordt een aantal vragen en krijgt vervolgens advies op maat.
Doe de testament test:
Zorg dat alles geregeld is!
Besluiten jullie om samen een samengesteld gezin te gaan vormen? Zorg er dan voor dat alles op papier goed geregeld is. Hiermee kun je een hoop problemen voorkomen. Een notaris helpt je hier graag bij en kan alles voor jullie op papier zetten. Wij werken samen met Thuisnotaris. Zij bieden een uitgebreid maatwerk testament tegen een vaste scherpe prijs. Dit is inclusief het ondertekenen bij de notaris en een persoonlijk controle gesprek.
Onze dienstverleners
Meer informatie
Jouw erfenis. Je wil misschien liever nog niet stilstaan bij jouw dood. Toch is het verstandig om nu alvast heel goed na te denken over wat jij wil dat er met jouw nalatenschap gebeurt. En nee, een testament is niet alleen voor oude mensen! Want wie erven er eigenlijk...
Lees meerHet regelen van de erfenis bij nieuw samengestelde gezinnen is lastig. Komt een van je ouders te overlijden, maar heeft hij/zij een nieuwe partner? Laat je dan goed voorlichten over je rechten als kind.
Lees meerDoor wetswijzigingen of veranderingen in je persoonlijke situatie kan het verstandig zijn het testament te laten aanpassen of controleren.
Lees meerPraten over de dood of over jouw uitvaart is niet vanzelfsprekend. Het is toch een onderwerp waar je misschien liever niet over nadenkt, zeker wanneer je nog gezond bent. Toch kan het voor jouw nabestaanden prettig zijn om te weten wat jouw wensen op dit gebied zijn....
Lees meerHoe en bij wie stel je een testament op die aan jouw wensen voldoet? Wat kun je zoal vastleggen in jouw testament?
Lees meerJe kunt je partner en (klein) kinderen onterven wanneer je niet wilt dat zij van jou erven. Dit moet je regelen bij een notaris.
Lees meerDoor een levenstestament houdt je de regie over je eigen leven. Je legt hierin jouw wensen vast voor het geval je zelf niet meer kunt handelen.
Lees meer