“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Voor overlijden

  • Veel mensen staan niet stil bij de dood.
  • Toch is het verstandig alvast het nodige te regelen.
  • Denk hierbij aan een testament, een levenstestament of het vastleggen van jouw uitvaartwensen.
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Nadenken over de dood… Waarschijnlijk kan je je wel iets leukers voorstellen om op je vrije middag te doen. Toch is het wel belangrijk om hier alvast bij stil te staan. Want wat gebeurt er straks met jouw huis? Wie zorgt er voor de hond als jij er niet meer bent? Hoe wordt jouw vermogen verdeeld? Hoe wil jij dat jouw afscheid eruit gaat zien en hoe moet dit betaald worden?

Dit zijn maar een paar vragen die bij je opkomen als je nadenkt over dit onderwerp, maar natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke onderwerpen die het waard zijn om over na te denken. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om het nodige op papier te zetten.

Wensen vastleggen of niet?

Maar waarom zou je nou eigenlijk je wensen vastleggen? Wat is daar het voordeel van? Het vastleggen van jouw wensen op het gebied van de erfenis en de uitvaart kan meerdere voordelen hebben. Stel dat je veel vermogen hebt, dan kan het slim omgaan met jouw toekomstige erfenis jouw erfgenamen een hoop erfbelasting besparen. Wat betreft de uitvaart is het vooral voor de nabestaanden wel heel prettig als zij een beetje weten hoe jij het graag zou willen hebben. Er moet al zoveel geregeld worden, hoe minder moeilijke keuzes zij moeten maken hoe beter! Daarnaast is het ook nog zo dat het vastleggen van belangrijke zaken je rust in je hoofd geeft. Je weet zeker dat alles goed geregeld is, dus daar hoef je je niet meer druk om te maken.

Testament en estate planning

Wil jij zaken omtrent jouw erfenis goed vastleggen, dan kan dit in een testament. In een testament kan je precies aangeven wat jij wilt wat er met jouw vermogen, woning en spullen gaat gebeuren. Een notaris kan je hierbij helpen. Bij het opstellen van het testament kun je ook gebruik maken van estate planning. Estate planning betekent eigenlijk dat je op een handige en legale manier probeert om te besparen op de erfbelasting. Op die manier verdwijnt er zo min mogelijk geld naar de Belastingdienst.

Levenstestament

Dan is er ook nog het levenstestament. Dit is een testament dat in werking treedt als jij zelf niet meer kunt handelen of beslissingen kunt nemen door ziekte of een ongeval. In het levenstestament wijs je één of meerdere vertrouwenspersonen aan die vanaf dat moment jouw zaken mogen waarnemen. Zij regelen al jouw financiële zaken. In het levenstestament kan je precies aangeven hoe je het op dat vlak precies geregeld wil hebben. Daarnaast kun je bijvoorbeeld medische wensen opnemen in het levenstestament, kun je afspreken wie de zorg voor de hond op zich neemt en kun je ook jouw uitvaartwensen kwijt. Net als bij een gewoon testament kun je ook voor een levenstestament terecht bij de notaris.

Uitvaartwensen

Van dit hele lijstje is het vastleggen van jouw uitvaartwensen het gemakkelijkst. Hier heb je namelijk geen notaris voor nodig. Eigenlijk is het enige dat je nodig hebt pen en papier of een computer. Toch zijn er nog steeds maar weinig mensen die hun uitvaartwensen op papier zetten. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat we altijd denken dat we daar toch nog wel genoeg tijd voor hebben. Dat komt nog wel een keer… Dit uitstelgedrag (dat overigens heel begrijpelijk is) zorgt er uiteindelijk voor dat je jouw nabestaanden met een flinke klus opzadelt. Bij een uitvaart moeten veel keuzes worden gemaakt. Waar houden we de uitvaart? Wie nodigen we uit? Hoe moet de kaart eruit zien? Welke muziek laten we horen? Het maken van deze keuzes is een stuk makkelijker als je als nabestaande een beetje weet hoe de overledene het graag zou willen. Natuurlijk hoef je jouw uitvaart niet heel uitgebreid te beschrijven. Een paar suggesties zou jouw nabestaanden al flink op weg helpen en zorgt ervoor dat zij een zorg minder hebben in een moeilijke periode.

Wil jij graag jouw uitvaartwensen op papier zetten? Wij maakten een uitvaartwensenformulier. Hierop zie je precies wat er zoal komt kijken bij een uitvaart en kun je aangeven hoe jij jouw afscheid voor je ziet. Bewaar het formulier op een handige plek, zodat jouw nabestaanden het makkelijk kunnen vinden.

Onze dienstverleners

Meer informatie