“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Thanatopraxie

  • Thanatopraxie is het licht balsemen van het lichaam van de overledene.
  • Hierdoor wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgelegd.
  • Een koeling is niet nodig en de overledene blijft er natuurlijk uit zien.
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Na het overlijden kun je er voor kiezen om het lichaam licht te balsemen. Dit heet thanatopraxie. Door het lichaam licht te balsemen wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgezet. Het lichaam krijgt tot aan de uitvaart weer een natuurlijk uitstraling.  Daarnaast is er door het balsemen van het lichaam ook geen koeling meer nodig. Dit maakt het mogelijk om op een prettige en warme manier afscheid te nemen.

Hoe werkt thanatopraxie?

Bij thanatopraxie wordt het bloed in het lichaam vervangen door een vloeistof met een conserverende werking. Dit zorgt ervoor dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgelegd. Door het toevoegen van verschillende vloeistoffen wordt het vochtgehalte in het lichaam gereguleerd. Het gezicht wordt minder snel smal en het lichaam behoudt zijn natuurlijk kleur. Om het bloed te vervangen wordt er een opening gemaakt in de lies of de hals van de overledene. Op die manier wordt de conserverende vloeistof via een slagader het lichaam ingepompt. Ondertussen wordt het bloed via een andere ader afgevoerd. 

Wat zijn de voordelen van thanatopraxie?

Thanatopraxie heeft meerdere voordelen. Ten eerste het cosmetische aspect. Door het lichaam te balsemen krijgt de overledene zijn/haar natuurlijke kleur weer terug. De blauwe kleur bij de nagels, lippen en oren verdwijnen bijna altijd.  Daarnaast zorgt de lichte balseming ervoor dat het gezicht weer gevuld wordt en de mond zijn natuurlijk vorm terugkrijgt. Het komt er eigenlijk op neer dat de overledene na lichte balseming er weer uit ziet als toen hij/zij nog leefde. Een ander voordeel is dat er na thanatopraxie geen koeling meer nodig is. Dit zorgt ervoor dat je in een warme ruimte afscheid kan nemen zonder het gebrom van een koeling op de achtergrond. Dit maakt thuis opbaren een stuk prettiger, omdat de nabestaanden niet in een koude kamer hoeven te zitten. 

Onze dienstverleners