“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Codicil

 • Wil je alleen je spullen verdelen en gaat het niet om geld? Dan kan een codicil ook voldoende zijn.
 • Een codicil mag je zelf opstellen. Dit scheelt kosten.
 • Let op dat jouw codicil aan de voorwaarden voldoet!
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

Je kunt ervoor kiezen om een testament op te laten stellen door een notaris. Toch is dit niet altijd nodig. Je kunt namelijk ook zelf een codicil maken, maar hiermee kun je niet alles regelen. Zo kun je geen geldbedragen toewijzen met een codicil en ook een executeur aanwijzen is niet mogelijk. Een codicil is wel geschikt om vast te leggen wie je meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden. Ook kun je in het codicil je wensen over de uitvaart kenbaar maken.

Voorwaarden codicil

Een codicil moet handgeschreven zijn (dus niet met de computer) en worden voorzien van een datum en handtekening. Alleen het origineel is rechtsgeldig. Daarnaast is het belangrijk om zou duidelijk mogelijk te omschrijven wat je aan wie wil nalaten om misverstanden te voorkomen.

Voorbeeld van een codicil:

Ondergetekende, Jantien Codicil, wonende te 6651 MS Groningen, Mauritsstraat 99, geboren te Emmen op 15 november 1966, legateert aan:1. mijn dochter Carola Codicil, wonende te 5531 AA Enschede, Plantsoenstraat 13:mijn grote, bruine, antieke kast die in de gang staat; 2. mijn zoon Sebastiaan Codicil, wonende te 4421 GR Roermond, Wingerd 16: mijn bankstel en fauteuil. Mijn uitvaart wil ik als volgt geregeld zien:Ik wil op de begraafplaats De Wolfsbergen te Amsterdam in een zwarte kist met rode strepen in bijzijn van alleen mijn familie begraven worden. Groningen, 3 maart 2018.(hierna volgt de handtekening).

Voordelen van een codicil

 • Je hoeft er niet voor naar de notaris.
 • Het brengt geen kosten met zich mee.
 • Je kunt het codicil gemakkelijk veranderen.
 • Je maakt simpelweg een nieuw codicil en vernietigt het oude document.

Nadelen van een codicil

 • Het raakt gemakkelijk kwijt.
 • Erfgenamen weten soms niet dat er een codicil is en houden er daarom geen rekening mee. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de erfgenamen pas na de uitvaart het codicil vinden waarop jij hebt geschreven hoe je de uitvaart geregeld wilt hebben.
 • Erfgenamen kunnen net doen alsof ze niet weten dat er een codicil is. Als jij in je codicil hebt gezet dat je wilt dat de buurvrouw jouw sieraden krijgt, dan kan het gebeuren dat de buurvrouw dat nooit te weten komt.
 • Je kunt niet alles regelen via een codicil.

Rechtsgeldigheid codicil?

Een codicil heeft net zoveel rechtsgeldigheid als een testament. Als jij opschrijft dat je sieraden naar de buurvrouw gaan, dan moet je dochter (die formeel erfgenaam is) die sieraden afstaan aan de buurvrouw.

Vertel over jouw codicil

Vertel je erfgenamen en de begunstigden dat je een codicil hebt gemaakt en vertel ook waar je het bewaart. Maak eventueel kopieën van het codicil en geef deze aan de erfgenamen en de begunstigden. Heb je ook een testament? Vraag de notaris of hij het codicil bij het testament wil bewaren.

Meer informatie

Onze dienstverleners