“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Verklaring van erfrecht

  • Met een verklaring van erfrecht kun je ervoor zorgen dat de bankrekeningen van de overledene gedeblokkeerd worden.
  • Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig.
  • Onze notarissen helpen je graag verder!
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Lees voor

Een verklaring van erfrecht wordt na het overlijden opgemaakt door een notaris. De notaris verklaart hierin – nadat alle gegevens zijn gecontroleerd – wie is overleden, of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald. Bovendien verklaart de notaris wie de erfgenamen van de overledene zijn en eventueel wie van de erfgenamen  gemachtigd is om de erfenis van de overledene af te wikkelen.

Waarvoor heb je een verklaring van erfrecht nodig?

Als iemand overlijdt mag een bank de rekeningen die op naam van de overledene staan blokkeren. Als erfgenamen de rekening toch willen gebruiken (bijvoorbeeld om betalingen te doen) hebben ze een verklaring van erfrecht nodig. Op het moment dat deze verklaring aan de bank is overhandigd, kunnen de erfgenamen weer over de rekening van de overledene beschikken. Deze rekening worden dan vaak de ervenrekening genoemd.

Ook veel instanties vragen om een verklaring van erfrecht. Zolang de bank of een andere instantie er niet om vraagt, is het ook niet nodig om er één te laten opmaken.

Wanneer heb je geen verklaring van erfrecht nodig?

In 2012 heeft de overheid samen met de Nederlandse Vereniging van Banken bepaald dat in bepaalde standaard situaties geen verklaring van erfrecht nodig is. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Er is sprake van een langstlevende partner (echtgenoot/echtgenote of geregistreerde partner) en eventuele kinderen;
  • De overledene heeft geen testament opgesteld;
  • Het totale saldo van alle bankrekeningen van de overledene is lager dan €100.000,-.

In plaats van het opmaken van een verklaring van erfrecht moet de langstlevende een verklaring tekenen. Deze verklaring moet worden getekend zodat de bank niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de (juridische en fiscale) gevolgen van het vrijgeven van de bankrekeningen.

Let op:
Door het tekenen van deze verklaring ligt de verantwoordelijkheid van het vrijgeven van de bankrekeningen niet bij de bank, maar bij de langstlevende. Als de erfenis negatief is (omdat er veel schulden zijn) biedt de getekende verklaring bij de bank geen bescherming. De verklaring van erfrecht biedt deze bescherming wel omdat je beneficiair kunt aanvaarden.

Mogen banken een en/of rekening blokkeren?

Nee, dat mag niet. De banken mogen een zogenaamde en/of rekening niet blokkeren. Voor een en/of rekening is alleen een verklaring van erfrecht nodig als je de tenaamstelling van de rekening wil wijzigen.

Wat kost een verklaring van erfrecht?

Dat hangt van de notaris af. De tarieven van notarissen zijn vrij. Elke notaris mag dus zelf weten welk prijskaartje aan het opmaken hiervan hangt. Het is daarom verstandig om de prijzen van verschillende notarissen te vragen. Zorg er ook voor dat je van te voren een goede prijsafspraak maakt.

Onze dienstverleners

Meer informatie