“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Kinderen en rouw

  • Hoe help je jouw kind het beste bij het rouwproces?
  • Wij geven je 5 goede tips!
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Lees voor

Omgaan met verlies is voor volwassenen al een hele opgave. Voor kinderen is een rouwproces nóg heftiger. Het zou makkelijk zijn als er een handleiding was om je kind hier doorheen te helpen, maar helaas is deze er niet. Zoals ook bij volwassenen het geval is, gaat elk kind anders om met verlies. Jij kunt dagenlang ontzettend verdrietig zijn, terwijl jouw kind even een huilbui heeft en daarna vrolijk verder gaat met knutselen.

Schommelende emoties

Emoties van kinderen kunnen erg schommelen. Kinderen reageren hun emoties, zoals boosheid en verdriet, op andere dingen af en weten zich geen raad met al die overweldigende gevoelens. Een kind kan ook niets van zijn emoties laten merken, maar wel opeens in bed plassen. Dit kan een teken zijn dat jouw kind moeite heeft met verwerken. Wij geven je 5 tips, die je als ouder in kunt zetten om jouw kind de juiste begeleiding te geven in deze heftige periode. Hopelijk geeft dit je een beetje houvast. 

Tips voor kinderen in rouw

Zoals gezegd zijn er geen handleidingen of vaste regels waar je je als ouder aan moet houden als het gaat om een kind die te maken krijgt met verlies. Probeer, naast het omgaan met je eigen emoties, het gedrag van je kind in de gaten te houden. Probeer je hulp en begeleiding daarop aan te passen.

1. Gevoelens mogen er zijn

Het behoeft vast geen uitleg dat je je kind de ruimte moet geven om te rouwen. Net zoals volwassenen, hebben kinderen deze ruimte nodig. Als een kind die ruimte niet krijgt, is het risico op het ontwikkelen van angst en depressies hoger. Kinderen moeten dus het gevoel krijgen dat ze gevoelens mogen hebben. Het is, net als voor volwassenen, heel gezond om emoties te uiten. In welke vorm dan ook. Laat dit vooral aan jouw kind merken.

2. Zoek vooral geen afleiding

Kinderen gaan anders om met emoties dan volwassenen. Jij zelf kunt even met iemand gaan zitten en praten over je moeilijkheden en zo je emoties wat ventileren. Misschien helpt het je wel om even hard te gaan lopen, of om uit te waaien op het strand. Bij kinderen is dat wat lastiger. Zij zullen vaak ook niet begrijpen wat er allemaal gebeurt, laat staan erover praten.

Als ouder zal ongetwijfeld je hart breken als je ziet dat je kind pijn en verdriet heeft. Het is dan ook een natuurlijke reactie om sterke emoties van je kind te onderdrukken. We zijn al snel geneigd onze kinderen af te leiden door iets leuks te gaan doen. Kun je jezelf ook zo afleiden en doen alsof er niets aan de hand is? Precies, dat werkt misschien eventjes, maar er komt een tijd dat je toch echt beseft dat je iemand bent verloren en je dit moet verwerken. Laat de emoties er dan ook zijn op het moment dat je kind deze uit.

3. Uitlaatklep

Als ouder kun je je kind op verschillende manieren helpen om met de ingewikkelde emoties van een verlies om te gaan. Waar jij misschien dat wandelingetje op het strand nodig hebt, kan het een kind helpen om bijvoorbeeld een tekening te maken. Ook muziek, boeken en liedjes kunnen helpen. Ga er rustig voor zitten en maak samen een mooie tekening of afscheidsbrief voor oma die nu in de hemel is. Indirect werkt dit als een soort praten en helpt dit je kind bij het verwerken van het verlies.
Is je kind geen kunstenaar? Kijk een film over verlies. Je kind zal zien dat verschillende emoties heel normaal zijn.

4. verdriet is heel normaal

Een kind dat rouwt kan zich onbegrepen en alleen voelen. Kinderen vragen zich al snel af of hun emoties wel normaal zijn. Het is dan ook heel begrijpelijk als je kind zich verzet tegen deze emoties. Het is daarom als ouder belangrijk om vooral naar je kind te luisteren, in plaats van zelf praten. Ontvang, in plaats van zenden.
Geef ook aan dat de gevoelens en emoties van je kind heel normaal zijn en dat hij/zij zich best verdrietig mag voelen en best mag huilen. Als je kind zich begrepen voelt zal het zich ook gesteund voelen en op lange termijn beter met emoties om kunnen gaan.

5. Rust en ruimte

Je gunt geen enkel kind een verlies. Helaas hoort verlies toch echt bij het leven. Door jouw kind te steunen en op een liefdevolle manier te begeleiden kun je je kind nu al belangrijke handvatten geven om om te gaan met verlies. Dit is natuurlijk helemaal niet leuk, maar wel heel waardevol voor de toekomst.

Als ouder moet je dan ook vooral geduldig zijn. Geef je kind de rust en de ruimte om ermee om te gaan en begrijp waar bepaald gedrag vandaan komt. Hoe frustrerend dit soms ook kan zijn.

Kortom: laat gevoelens er zijn en geef je kind het gevoel dat de emoties normaal zijn. Leid je kind vooral niet af als hij gevoelens van verdriet heeft. Geef je kind de rust en de ruimte om ermee om te gaan en ga op zoek naar gezonde uitlaatkleppen.

Meer informatie