Wij kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over zaken rondom de uitvaart en nalatenschap. Ook onze dienstverleners krijgen met regelmaat vragen. De meest voorkomende vragen hebben wij hieronder per onderwerp gebundeld. Staat jouw vraag hier niet tussen of is het je niet helemaal duidelijk? Op onze website bieden wij veel informatie aan over allerlei zaken. Ook werken wij samen met veel dienstverleners die jou graag verder helpen.

Voor overlijden

Ook voor een overlijden plaatsvindt kun je al vragen hebben. Denk maar aan vragen over het opstellen van een testament of legataris, het ontereven of het afsluiten van een uitvaartverzekering. 

Als ik geen testament opstel, wie krijgt dan mijn erfenis?

Als je komt te overlijden en je hebt geen testament opgesteld, dan bepaalt de wet wie jouw erfenis krijgt. Hierbij wordt gewerkt met vier groepen. Zolang er in de ene groep nog een erfgenaam is, komt de volgende groep niet aan bod. Als er in geen van de vier groepen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis uiteindelijk naar de Staat der Nederlanden. We kennen de volgende groepen:

1. echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
2. ouders, broers en zussen
3. Grootouders
4. Overgrootouders

In eerste instantie wordt er dus gekeken of er een echtgenoot en/of kinderen zijn. Deze komen als eerste in aanmerking voor de erfenis. Zijn deze er niet, dan komen ouders, broers en zussen in beeld enzovoorts. Dan is er ook nog zoiets als plaatsvervulling. Is er geen echtgenoot en zijn er geen kinderen, dan gaan we kijken in de groep ouders, broers en zussen. Stel dat de ouders van de overledene zijn overleden en hij/zij een zus en een broer had, dan zij dit de erfgenamen. Is de broer al eerder overleden, maar had hij wel kinderen dan nemen de kinderen van de broer zijn plaats in. Dit heet plaatsvervulling.

Ik ga scheiden, moet ik mijn testament aanpassen?

Een scheiding zorgt er niet voor dat het testament ook automatisch wordt aangepast. Hier zal je zelf actie op moeten ondernemen. Het is dan ook zeker verstandig om te controleren of jouw testament na de scheiding nog wel up-to-date is. Krijg je na de scheiding weer een nieuwe relatie en ontstaat er bijvoorbeeld een samengesteld gezin, ook dan is het slim om het testament opnieuw onder de loep te nemen.

Hoe lang is het door mij opgestelde testament geldig?

Jouw testament is voor altijd geldig. Het is dan ook verstandig van tijd tot tijd te controleren of deze nog wel aan jouw wensen voldoet.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin beschreven staat wat jouw wensen zijn als jij zelf (al dan niet tijdelijk) zelf geen beslissingen meer kunt nemen. In een levenstestament kun je allerlei zaken opnemen. Van wensen omtrent de financiën en medische beslissingen tot het regelen wie er voor de kat zorgt als jij in het ziekenhuis komt te liggen. Een notaris kan je helpen om een goed levenstestament op te stellen.

Kan ik mijn kind helemaal onterven?

Ja kan een kind onterven, maar nooit helemaal. Een kind blijft altijd recht houden op zijn of haar kindsdeel. Dit kan je op geen enkele manier voorkomen.

Wat kan ik regelen met een codicil?

Een codicil telt minder zwaar dan een testament. Zo is een codicil bijvoorbeeld geschikt om vast te leggen wie jouw meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden. Ook kun je in het codicil jouw wensen over de uitvaart kenbaar maken. Geldzaken en het benoemen van een executeur kun je niet met een codicil regelen. Hier is echt een testament voor nodig.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je jouw uitvaart. Bij overlijden kan hier de crematie of begrafenis van betaald worden. Een uitvaartverzekering kan een kapitaalverzekering zijn. In dat geval krijg je bij het overlijden een bedrag uitgekeerd waar je de uitvaart van kan betalen. Het kan echter ook om een natura-polis gaan. In dat geval krijg je geen geldbedrag, maar een pakket aan diensten. Er bestaat ook nog een soort combinatie van een kapitaal- en natura verzekering.

Bel bij een overlijden direct de uitvaartverzekeraar op (als die er is). Zo weet je wat er op financieel vlak is geregeld. Daarnaast zijn er veel mensen die via de uitvaartverzekeraar hun uitvaartwensen hebben vastgelegd. Denk er wel aan dat je niet verplicht bent om via de verzekeraar een uitvaartondernemer in te schakelen. Dit kan wel, maar je mag ook zelf iemand kiezen.

Waar kan ik mijn uitvaartwensen vastleggen?

Veel uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid om jouw wensen vast te leggen. Nadeel hiervan is dat je wel verzekerd moet zijn of dat je vervolgens benaderd wordt om je bij de betreffende verzekeraar te verzekeren. Heb jij zelf al een uitvaartondernemer op het oog, dan kan je hem/haar ook benaderen. Veel uitvaartverzorgers hebben zelf een wensenlijstje dat je kan invullen. Ook wij bieden zo’n lijstje. Je kan hem downloaden, invullen en uitprinten en vervolgens ergens neerleggen waar jouw nabestaanden hem sowieso zullen vinden. Zo weet je zeker dat je alles goed geregeld hebt. En het fijne is dat je van ons geen reclame krijgt als je het lijstje besluit te downloaden.

Bij overlijden

Wat moet je allemaal regelen als er een overlijden plaatsvindt? Wat zijn alle mogelijkheden? En wie kunnen je hierbij helpen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Wat moet ik doen als een dierbare komt te overlijden?

Het eerste wat je moet doen is het bellen van de huisarts of de waarnemend arts. Komt iemand te overlijden in het ziekenhuis of in een verzorgingshuis, dan gebeurt dit automatisch. Vervolgens is het verstandig om een uitvaartondernemer te bellen. Zij zijn vaak 24 uur per dag bereikbaar en kunnen je verder ondersteunen.

Als je de eerste schrik te boven bent, kan je alvast kleding klaarleggen voor de overledene en is er een geldig identiteitsbewijs en een trouwboekje (indien van toepassing) nodig. Daarna is het handig om te gaan bekijken of de overledene een uitvaartzekering heeft, of er een testament is opgemaakt en of er een wensenlijstje is wat betreft de uitvaart. De uitvaartondernemer zal je in het verdere proces ondersteunen en aangeven wat er verder moet gebeuren.

Mag ik zelf een uitvaartondernemer kiezen?

Veel mensen weten niet dat zij zelf een uitvaartondernemer kunnen kiezen. Ook al heb je een uitvaartverzekering, dan nog ben je vrij om zelf iemand te kiezen waar jij een goed gevoel bij hebt. Dit kan ook zeker de moeite lonen. Onafhankelijke uitvaartondernemers zijn vaak transparanter over de kosten, houden meer rekening met jouw budget en kunnen meer verschillende diensten aanbieden.

Welke mogelijkheden zijn er wat betreft de uitvaart?

Iedereen is anders en daardoor is ook iedere uitvaart anders. De één heeft de voorkeur voor een hele ingetogen en kleine uitvaart, terwijl de ander het juist groot wil aanpakken. Bij de één ligt de nadruk op het afscheid en het verdriet dat daarmee gemoeid gaat. Bij de ander gaat het juist om het vieren van het leven. Ieder doet het op zijn eigen manier. Dat betekent ook dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn.

De meeste mensen zijn in het dagelijks leven niet echt bezig met hun afscheid. Hoewel we allemaal weten dat het ooit komt, komt het toch altijd onverwachts. Dit zorgt er ook voor dat veel mensen eigenlijk niet weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat je in plaats van een kist ook voor een wade kan kiezen? En heb je wel eens gehoord van thanatopraxie? Om jou te laten zien wat er allemaal kan proberen wij op onze site een mooi overzicht te maken van alle verschillende mogelijkheden die er zijn en de verschillende dienstverleners die deze mogelijkheden aanbieden. Laat je hierdoor inspireren en neem gerust contact op als je meer wil weten!

Wat kost een uitvaart?

De kosten van de uitvaart heb je grotendeels zelf in de hand. Je kiest zelf of je een grote uitvaart wil of een kleine. Of je een gewone rouwauto wil of iets speciaals. Of je gewoon muziek wil laten horen of kiest voor live muziek. Heb je een beperkt budget, geef dit dan duidelijk aan bij de uitvaartondernemer. Deze zal je helpen om een zo mooi mogelijke uitvaart te organiseren voor zo weinig mogelijk kosten. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 5000 en 10.000 euro. Is er een uitvaartverzekering dan worden deze kosten vaak grotendeels vergoed door de verzekeraar. Is er geen uitvaartverzekering, dan is het afwachten of de overledene hier geld voor apart heeft gezet of niet. Zo niet, dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaart.

Na overlijden

Nadat iemand is overleden is moet er nog steeds veel geregeld worden. Ook heb je vaak nog tijd nodig om de emoties een plek te geven. Veel mensen zitten ook met vragen. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld tot de as vrijkomt of het grafsteen wordt geplaatst? En krijg je nog vrij voor rouwverwerking?

Wanneer moet het huis leeggehaald worden?

Je hebt net de uitvaart achter de rug, maar helaas moet er ook na die tijd nog veel geregeld worden. Zo is er het huis van de overledene. Wanneer moet dit worden leeggehaald. Dit hangt vooral af van de vraag of het een koophuis, een huurhuis of een kamer in het verzorgingstehuis betreft.

Huurhuis:
Is er een huurwoning dan ben je niet verplicht om direct de huur op te zeggen. Hiervoor geldt een wettelijke termijn van zes maanden. Dit geeft je de tijd om alles goed te regelen. Aan de andere kant lopen de vaste lasten dan wel gewoon door. Dit kan ervoor zorgen dat je de huur liever zo snel mogelijk opzegt. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn van een maand.

Koopwoning:
Bij een koopwoning staat er wat minder druk op de ketel en kan je de tijd nemen om alles rustig te regelen. Wel krijg je hierbij de extra taak om de woning klaar te maken voor de verkoop en de verkoop verder te regelen.

Verzorgingshuis:
Het verzorgingshuis bepaalt zelf de termijn waarin de kamer weer leeg moet zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat zij hierbij enigszins rekening houden met de situatie. Zo is een week na de uitvaart een redelijke termijn. Vanuit de overheid krijgt het verzorgingshuis nog 13 dagen een vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg.

Let op: Besluit je aan de slag te gaan met het leeghalen van de woning en neem je spullen mee naar huis, dan kan dit betekenen dat je onbewust daarmee de erfenis aanvaardt. Ga dus niet aan de slag voor je weet of je de erfenis wil aanvaarden of niet.

Wanneer moet ik weer aan het werk na het overlijden van mijn partner?

Komt jouw partner te overlijden, dan heb je tijd nodig om alles te regelen, maar ook om te rouwen en om te gaan met alle emoties die dit met zich meebrengt. Momenteel is rouwverlof niet geregeld in de wet. Wel zijn er vaak afspraken vastgelegd in de CAO of de arbeidsovereenkomst. Op hoeveel dagen rouwverlof je recht hebt, is hierdoor dan ook per situatie heel verschillend. Daarnaast sluit dit aantal dagen vaak ook niet aan bij de behoefte. Bekijk vooral waar jij behoefte aan hebt. De één heeft behoefte aan vrije tijd, terwijl de ander het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Bekijk wat voor jou het prettigst is en overleg dit met jouw werkgever. Vaak kan je in onderling overleg een heel eind komen.

Hoe lang duurt het voor ik de as krijg?

Een maand na de crematie wordt de as van de overledene vrijgegeven. Je krijgt dan bericht van het crematorium dat je de as kan komen ophalen. Wil je dit niet zelf doen, dan kan je ook iemand anders machtigen om dit voor je te doen. Haal je de as zelf op, dan zal je bij het crematorium uitgebreid te horen krijgen welke asbestemmingen er allemaal zijn. Zij bieden je vaak maar een beperkt aantal mogelijkheden. Het is dan ook verstandig om zelf ook alvast te bekijken wat je met de as zou kunnen doen. Je bent niet verplicht om een keuze te maken uit de mogelijkheden van het crematorium. Je kan ook je eigen plan trekken. Weet je nog niet goed wat je met de as zou willen, dan kan je ook besluiten de askoker mee naar huis te nemen en hier later een besluit in te nemen. Laat je de as bij het crematorium staan, dan komen hier vaak kosten bij kijken.

Hoe lang duurt het voor de grafsteen wordt geplaatst?

Kies je voor begraven en laat je een mooi grafmonument maken, dan zal je wel wat geduld moeten hebben. Het duurt namelijk een aantal maanden voor zo’n monument geplaatst kan worden. De grond moet namelijk eerst inklinken. Plaatsen ze het monument te vroeg, dan loop je het risico dat het graf gaat verzakken. Vind je het vervelend dat het graf er in de tussentijd zo kaal bij ligt, dan zou je kunnen kijken of er een tijdelijke oplossing mogelijk is. Bijvoorbeeld door wat plantjes te planten of een tijdelijk bord of grafdoek te plaatsen.

Welke asbestemming moet ik kiezen?

Bij het regelen van de uitvaart heb je al heel wat keuzes moeten maken. Toch is de tijd van keuzes maken nog niet voorbij. Want wat ga je doen met de as? Ook hierin zijn weer tal van mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. De meest traditionele asbestemmingen zijn de as thuis bewaren in een urn en uitstrooien op het strooiveld van het crematorium. Maar er is nog veel meer mogelijk. Kijk gerust op onze pagina over asbestemmingen om je te laten inspireren.

Welk grafmonument moet ik kiezen?

Ook het kiezen van een grafmonument is alles behalve makkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat je ook hierbij inspireren door onze site. Daarnaast kan het ook zeker geen kwaad om eens over de begraafplaats te wandelen en grafstenen/monumenten van anderen te bekijken. Zo krijg je een beetje een idee van wat je aanspreekt.

Hoe lang duurt een rouwproces?

Ieder mens is anders en daardoor is ook ieder rouwproces weer anders. Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn/haar eigen manier. Daardoor is het heel lastig om te zeggen hoe lang een rouwproces precies duurt. Het missen zal altijd blijven, maar op een gegeven moment gaan de scherpe kantjes eraf. Wanneer precies zal per mens verschillen. Dit heeft ook met de omstandigheden te maken. Hoe was jouw band met de overledene? Op welke manier is hij/zij overleden? Heb je op een goede manier afscheid kunnen nemen? Hoe oud was je toen dit gebeurde? Dit zijn allemaal factoren die invloed zullen hebben op de intensiteit van jouw verdriet. Uit onderzoek naar rouwverwerking is gebleken dat de ergste fase van rouw ongeveer drie maanden na het overlijden komt. Na ongeveer een jaar beginnen mensen zich weer beter te voelen. Pas op het moment dat je weer in staat bent je leven goed op te pakken en het overlijden te accepteren, dan kan je zeggen dat je het overlijden van jouw dierbare goed hebt verwerkt.

Zit jij al lange tijd in een heftige periode van rouw en zie je geen verbetering of heb je gewoon de behoefte om met iemand te praten? Dan kan je altijd contact zoeken met een rouwcoach of andere vorm van rouwbegeleiding. Ook contact met lotgenoten kan helpen om op een betere manier om te gaan met het verlies.

 

De nalatenschap

Het regelen van de nalatenschap moet niet onderschat worden. Het kan emotioneel vrij pittig zijn omdat er veel herinneringen naar boven komen of omdat je in discussie raakt met andere erfgenamen. Maar het kost ook vrij veel tijd om alles goed te regelen. Wanneer je dit samen in goed overleg kunt doen of met een executeur kan dit prettig zijn. Maar wat doe je als er ruzie ontstaat? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over de nalatenschap.

Hoe weet je of er een testament is?

Alle testamenten die in Nederland zijn opgemaakt, worden in het Centraal Testamentenregister (CTR) geregistreerd. Hier kun je controleren of de overledene een testament heeft ingeschakeld. Zodra je dit weet kan je het testament opvragen, zodat je verdere actie kan ondernemen. Hier vind je meer informatie over het CTR.

Wat is een verklaring van erfrecht en hoe kom ik hieraan?

In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn en wie van de erfgenamen de bevoegdheid heeft om de nalatenschap af te wikkelen. Hiermee kan je als erfgenaam toegang krijgen tot de rekening van de overledene, zodat je alles kan gaan afwikkelen. Een verklaring van erfrecht kun je alleen via een notaris aanvragen. Let er wel op dat een verklaring van erfrecht niet altijd nodig is. Zo kan je onnodige kosten voorkomen.

De overledene woonde in het buitenland, welke regels gelden er dan?

Als de overledene in het buitenland woonde geldt in beginsel het erfrecht van dat betreffende land. Dit is anders als de overledene zelf heeft aangegeven dat hij/zij wil dat de nalatenschap volgens het Nederlandse recht afgewikkeld wordt. Dit kan je regelen bij de notaris.

Wat is een legaat en wanneer kan ik dit opeisen?

Wil je een concreet geldbedrag of bijvoorbeeld een bijzonder meubelstuk nalaten aan iemand die officieel geen erfgenaam is, dan kan dat geregeld worden met een legaat. Een legaat is zes maanden na het overlijden opeisbaar. De nabestaanden zijn verplicht om het legaat na te leven, maar dit moet wel kunnen. Zijn er schulden in de nalatenschap, dan moeten deze eerst worden voldaan. Hierna wordt bekeken of er geld over is om het legaat uit te keren.

Ik heb een erfenis ontvangen en ga scheiden. Moet ik deze delen?

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd (voor 2018) dan is het van belang of er een uitsluitingsclausule is opgenomen. Is dat het geval? Dan is de erfenis uitgesloten van de gemeenschap. Is dat niet het geval? Dan valt de erfenis onder de verdeling.

 

Kan ik als erfgenaam de executeur ontslaan?

Heb jij geen vertrouwen in de executeur of heb je het idee dat deze persoon steken laat vallen, dan kan je een verzoek bij de kantonrechter indienen om de executeur te ontslaan. Je moet dan wel kunnen aantonen dat hij/zij inderdaad niet geschikt is voor deze functie. Een advocaat kan je hierbij helpen.

Moet de executeur inzage geven?

De executeur is verplicht om de erfgenamen goed op de hoogte te houden van alle vorderingen. Vragen de erfgenamen om inzage in bepaalde stukken, dan is de executeur inderdaad verplicht om openheid van zaken te geven. Doet hij/zij dit niet, dan is dit een goede reden om de executeur te ontslaan en kan je hiervoor naar de rechter stappen.

Hulp nodig?

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met een van onze dienstverleners. Zij helpen jou graag verder.