“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag executeur

  • Degene die de erfenis gaat afwikkelen is de executeur.
  • Ben je niet tevreden over de executeur, dan kun je hem/haar laten ontslaan via de kantonrechter.
  • Heb je hier hulp bij nodig? Wij geven je gratis advies!
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

In de meeste testamenten wordt aangegeven welke erfgenaam de nalatenschap moet gaan afwikkelen. Deze persoon is de executeur of ook wel executeur testamentair genoemd. De taken van een executeur zijn het afwikkelen van de schulden en het beheren van de bezittingen van de nalatenschap. Daarnaast is de executeur verplicht om ieder jaar rekening en verantwoording af te leggen aan de overige erfgenamen.

Executeur niet geschikt

Het komt regelmatig voor dat de overige erfgenamen van mening zijn dat de executeur niet geschikt is voor zijn/haar taak. Zij vinden dat de executeur hen onvoldoende informatie geeft over bijvoorbeeld de grootte van de nalatenschap. Zijn er goede redenen om te twijfelen aan het functioneren van de executeur, dan kun je als erfgenaam proberen om de executeur te ontslaan. Om dit voor elkaar te krijgen moet je duidelijk bij de rechter kunnen aantonen dat de executeur zijn werk niet goed doet. Dat is niet makkelijk.

Let op:
Ontevreden over de executeur en wil je weten wat je hier aan kunt doen? Bespreek de mogelijke vervolgstappen met een advocaat uit ons netwerk. Laat je gegevens achter en je wordt zo snel mogelijk vrijblijvend teruggebeld.

Verzoek ontslag executeur

Zijn er goede redenen om te twijfelen aan de werkzaamheden van de executeur, dan kun je een verzoekschrift tot ontslag indienen bij de kantonrechter. In dit verzoek tot ontslag vraag je de kantonrechter om de executeur te ontslaan en tegelijkertijd een andere executeur te benoemen. De kantonrechter kan alleen een nieuwe executeur aanwijzen als de erflater deze optie in zijn/haar testament heeft opgenomen. Als dit niet het geval is, moeten de erfgenamen samen de nalatenschap afwikkelen.

Executeur weigert zelf

De taak van executeur is niet makkelijk en kost veel tijd. Ben jij aangewezen als executeur, maar wil je dit eigenlijk niet doen, dan kun je zelf ook een verzoek tot ontslag indienen bij de kantonrechter. Misschien vind je de verantwoordelijkheid te groot of heb je echt geen tijd om alles te regelen. Als je zelf aan de rechter vraagt om ontslag, dan wordt dit eigenlijk altijd ingewilligd. Niemand heeft er iets aan om alles te laten regelen door een executeur die dit eigenlijk niet wil. In zo’n situatie kan de kantonrechter een vervanger aanwijzen.

Hulp nodig?

Vind je als erfgenaam dat de executeur zijn werk niet goed doet of jouw belangen niet goed behartigt? Dan is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Vul het contactformulier in en onze juridische medewerkers nemen vrijblijvend contact met jou op. Zij luisteren naar jouw verhaal en zullen aangeven wat de mogelijkheden zijn. Is het nodig, dan brengen zij jou ook graag in contact met een goede erfrecht advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie