“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfgenamen

  • Via de wet is geregeld wie jouw erfgenamen zijn.
  • Wil jij dit zelf bepalen, dan kun je een testament opstellen.
  • Een notaris helpt je hierbij.
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Heb je geen testament gemaakt, dan wordt via de wet bepaald wie jouw erfgenamen zijn. Wil je dit niet, dan kun je dus inderdaad zelf in een testament bepalen wie jouw nalatenschap erven.

Erfgenamen zonder testament

Als je geen testament hebt opgesteld, komt alleen je eigen familie in aanmerking voor jouw erfenis en nalatenschap. Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn. Een kind dat nog niet geboren is of een familielid wat overleden is, kan geen erfgenaam zijn. Uitzondering hierop is wanneer een vrouw kan aantonen dat ze in verwachting is van het kind van haar partner op het moment dat de partner overlijdt. Het kind wordt dan erfgenaam zodra het levend ter wereld komt.

De wet onderscheidt vier groepen van erfgenamen. De rangorde van deze groepen is als volgt:
1. echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
2. ouders, broers en zussen
3. grootouders
4. overgrootouders

Dit betekent dus dat eerst wordt gekeken of er een partner en/of kinderen zijn. Zijn deze er niet, dan gaat de erfenis naar de ouders, broers en zussen. Zijn deze er niet, dan komen de grootouders in beeld en zo steeds een stapje verder.

Erfgenamen met testament

Als je buiten jouw eigen bloedverwanten ook wilt dat anderen van je erven is het verstandig dit vast te leggen in een testament. Je kan bij de notaris een testament opstellen waarin al jouw wensen worden opgenomen. Ook kan je bloedverwanten onterven in een testament. Kinderen hebben in Nederland echter altijd recht op hun legitieme portie, ook als zij zijn onterfd.

Wie erven niet?

De volgende personen erven niet:

  • Iemand die is onterfd. Je kunt iemand onterven via je testament. Een uitzondering hierop is een kind. Kinderen hebben altijd recht op hun legitieme portie.
  • Iemand die onbevoegd is om te erven. Dit zijn personen die jou hebben kunnen beinvloeden bij het opstellen van je testament. Hierbij kun je denken aan de notaris die het testament heeft opgesteld of aan een verzorgen in het bejaardentehuis. Het kan hierbij ook gaan om iemand die geprobeerd heeft jouw testament te vervalsen. Dit kan dus ook een familielid zijn.
  • Iemand die gelijktijdig met jou overlijdt.
  • Wanneer iemand zelf besluit de erfenis te verwerpen.

Testament opstellen

Het opstellen van een testament wordt gedaan door een notaris. Jij geeft aan wat jouw wensen zijn en de notaris gaat bekijken hoe dit het beste geregeld kan worden. Door dit goed te regelen kun je flink wat schenk- en erfbelasting besparen. Daarnaast weet je zeker dat alles goed geregeld is en dat alles zo gaat zoals jij dat wilt.

Onze dienstverleners

Meer informatie