“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Lijkwade

  • Een lijkwade is een mooi alternatief voor de uitvaartkist.
  • Een wade is zachter en beter voor het milieu.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Bij de meeste uitvaarten wordt het lichaam van de overledene geplaatst in een uitvaartkist. Uitvaartkisten zijn in allerlei uitvoeringen te krijgen. Zo zijn er zelfs kisten van karton of stof en zie je ook steeds vaker een mand voorbij komen. Toch kan je hierin ook een andere keuze maken. Je kan er namelijk ook voor kiezen om de overledene in een lijkwade te laten wikkelen. Een zachter en vriendelijker materiaal dan een kist. 

Kies jij voor een lijkwade?

Een lijkwade. Wat is dat eigenlijk? Wij leggen het je uit. De lijkwade kent meerdere namen. Men noemt het ook wel een wade, uitvaartwade of afscheidswade. Eigenlijk bestaat de lijkwade al veel langer dan de kist. Het is een rechthoekige doek van ongeveer 3 bij 3 meter, dubbel gevoerd en van zachte stof. De overleden persoon wordt bij opbaring of de afscheidsceremonie in deze wade gewikkeld.

Voordeel van een lijkwade

Het gebruik van een lijkwade heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kunnen de nabestaanden zich dichterbij de overleden persoon voelen door de lijkwade. We zijn allemaal een kist gewend. Je ziet de overleden persoon dan liggen, vaak alleen het bovenlijf en de rest is ‘hard.’ Bij een lijkwade kun je de overleden persoon zo inwikkelen, dat de contouren van het lichaam niet tot nauwelijks zichtbaar zijn of juist wel. Maar net wat jij prettig vindt.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Een lijkwade nodigt eerder uit om de overleden persoon nog een keer aan te raken. Het kan voelen als een geschikte middenweg tussen afstand nemen en nabijheid voelen. Het is vaak iets warmer, zachter en daardoor misschien ook persoonlijker dan een kist. Daarnaast zijn lijkwades in allerlei stoffen en patronen te verkrijgen. In jouw keuze kan je mooi rekening houden met de wensen of persoonlijkheid van de overledene. 

Kunnen we dat inwikkelen dan zelf?

Er zijn geen echte regels om een overleden persoon in te wikkelen in de lijkwade. Alles is goed, zolang de lijkwade maar wel gesloten is. Het inwikkelen van de overledene in de lijkwade wordt vaak als ritueel gezien. Intens, troostend, een mooie ervaring om jouw dierbare een laatste plek te geven. Je kunt er voor kiezen om iedere dag weer een extra stukje van het lichaam toe te dekken, zodat  je langzaam afscheid kunt nemen. Dit hoeft niet, maar mag wel. Net als bij een kist kun je lijkwade mooi maken. Bijvoorbeeld door bloemen of linten erin te vouwen. Ook kan je bijvoorbeeld een tekening toevoegen. Je mag dit zelf doen. Vind je dit niet prettig, dan kan de uitvaartondernemer je hierbij helpen of dit voor jou regelen. 

Hoe wordt de overledene dan verplaatst?

Tijdens de uitvaart zal het lichaam met de lijkwade op een draagbaar gelegd worden. Deze baar, of opbaarplank, ziet eruit als een dienblad. Er zitten handvatten in zodat de nabestaanden de dierbare kunnen dragen naar zijn of haar laatste rustplek. Hierdoor oogt het openlijker dan een gesloten kist.

Lijkwade een duurzaam alternatief

Kies je uiteindelijk voor een lijkwade, dan draag je daarmee ook jouw steentje bij aan het milieu. Doordat lijkwades vaak van natuurlijke stoffen worden gemaakt, is dit veel minder belastend voor het milieu dan de meeste uitvaartkisten. Kies je voor natuurbegraven, dan is het verplicht om een biologisch afbreekbare stof te kiezen. Daar komt ook bij dat je goedkoper uit bent als de keuze op een lijkwade valt. 

Persoonlijk tintje

Net als bij een uitvaartkist zijn er tal van wades waar je uit kan kiezen. Ze zijn er in verschillende stoffen en kleuren. Zo kan je denken aan linnen, katoen, zijde, hennep of zelfs boomschors. Je kan hem zelfs helemaal personaliseren. Net als bij een uitvaartkist is het ook mogelijk om er met textielstiften op te schrijven of te tekenen en kan je hem versieren met bijvoorbeeld bloemen. Op die manier kun je de wade heel persoonlijk maken en kan het versieren van de wade ook helpen bij het verwerkingsproces.

Nadelen lijkwade

Natuurlijk heeft een lijkwade ook zo zijn nadelen. We zijn het gebruik van een kist zo gewend, dat een wade soms wat confronterend kan zijn. Dit vooral omdat de contouren van het lichaam meer zichtbaar zijn. Dit kan voor sommige mensen wat heftig zijn. 

Wordt een overledene begraven, dan komt het zand uiteindelijk rechtstreeks op de wade terecht. Er zit geen kist tussen. Sommige mensen vinden dit geen prettig idee. 

Een ander nadeel is het feit dat je bij een lijkwade vaak ook een draagbaar moet aanschaffen. Dit maakt het kostenplaatje weer iets minder interessant. 

Hoe maak je de juiste keuze?

Twijfel jij nog of je kiest voor een kist of een wade? Laat je vooral inspireren. Kijk op internet welke mogelijkheden er precies zijn en wat jij mooi vindt. Laat je ook eventueel informeren door de uitvaartondernemer van jouw keuze of door een goede wade-leverancier. 

Meer informatie