Na het overlijden kun je er ook voor kiezen om het lichaam licht te balsemen. Dit heet thanatopraxie. Door het lichaam te balsemen wordt het ontbindingsproces stilgezet en krijgt het lichaam voor een paar dagen weer een natuurlijk uitstraling. Daarnaast is er door het balsemen van het lichaam ook geen koeling meer nodig. Dit maakt het mogelijk om op een prettige manier afscheid te nemen.

Hoe werkt thanatopraxie?

Bij thanatopraxie wordt het bloed in het lichaam vervangen door een vloeistof met een conserverende werking. Dit zorgt ervoor dat het ontbindingsproces wordt vertraagd. Door het toevoegen van de vloeistof blijft het vochtgehalte in het lichaam op peil, waardoor het gezicht niet smaller wordt en het lichaam zijn natuurlijk kleur behoudt. Om het bloed te verwijderen wordt er een opening gemaakt in de lies of de hals van de overledene. Op die manier wordt de conserverende vloeistof via een slagader het lichaam ingepompt. Ondertussen wordt het bloed via een andere ader afgevoerd. Deze behandeling kan eventueel thuis worden uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van thanatopraxie?

Thanatopraxie heeft meerdere voordelen. Ten eerste het cosmetische aspect. Door het lichaam te balsemen krijgt de overledene zijn/haar natuurlijke kleur weer terug. Blauwe nagels, lippen en oren verdwijnen bijna altijd. Daarnaast zorgt de balseming ervoor dat het gezicht weer gevuld wordt en de mond zijn natuurlijk vorm terugkrijgt. Het komt er eigenlijk op neer dat de overledene na balseming er weer uit ziet als toen hij/zij nog leefde. Een ander voordeel is dat er na thanatopraxie geen koeling meer nodig is. Dit zorgt ervoor dat je in een warme ruimte afscheid kan nemen zonder het gebrom van een koeling op de achtergrond. Daarnaast maakt dit thuis opbaren ook een stuk prettiger.