“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Hulp bij uitvaart

  • Komt er iemand te overlijden, dan moet er veel geregeld worden.
  • Wij geven je een duidelijk overzicht van de belangrijkste punten.
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Het overlijden van een dierbare is vaak een schok. Nabestaanden worden overvallen door een golf van emoties, maar ook door een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Veel mensen raken in paniek als zij bedenken wat er allemaal gedaan moet worden, maar dit is niet nodig. Je hoeft niet alles acuut te regelen en je hoeft natuurlijk ook niet alles zelf te doen. Hieronder vindt je een stap voor stap overzicht van dingen die je moet doen als je te maken krijgt met een overlijden.

Stap 1: Bel de huisarts
Stap 2: Breng de uitvaartwensen in kaart
Stap 3: Meld het overlijden bij de uitvaartverzekering en uitvaartondernemer
Stap 4: Kies kleding
Stap 5: Regel de uitvaart

Tip:
Op zoek naar een goede en betrokken uitvaartverzorger? Onze uitvaartverzorgers helpen je graag verder.

Stap 1: Bel de huisarts

Als er iemand komt de overlijden is het belangrijk om de huisarts te waarschuwen. De huisarts maakt een verklaring omtrent overlijden op. Heeft het overlijden plaatsgevonden in het ziekenhuis of in een verpleegtehuis, dan wordt deze verklaring meestal opgemaakt door de behandelend arts. De verklaring van overlijden is nodig om verlof (toestemming) te krijgen tot begraven of cremeren. Zonder dit verlof mag dit niet gebeuren. Het verlof krijg je van de gemeente.

Stap 2: Breng de uitvaartwensen in kaart

Voor de nabestaanden is het heel prettig als er een wensenlijstje is m.b.t. de uitvaart. Gelukkig denken steeds meer mensen na over hun uitvaart. Zo hoeven de nabestaanden minder te regelen en wordt het maken van bepaalde keuzes een stukje makkelijker. Bekijk dus of er tussen de belangrijke papieren ook een uitvaartwensenlijstje zit. Soms worden deze wensenlijstjes ook online ingevuld bij bijvoorbeeld de uitvaartverzekering.

Stap 3: Meld het overlijden bij de uitvaartverzekering en uitvaartondernemer

Het is belangrijk om te weten of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Hier kom je meestal wel achter bij het doorlopen van de belangrijke papieren of via de bankafschriften. Meld het overlijden bij de betreffende verzekeraar. Vaak kan een uitvaartverzekeraar ook direct een uitvaartondernemer voor je inschakelen. Deze neemt vervolgens alles uit handen. Je mag natuurlijk ook zelf een uitvaartondernemer naar keuze inschakelen. De uitvaartverzekeraar moet dit gewoon vergoeden. Kies vooral iemand waar je een goed gevoel bij hebt. De uitvaartondernemer gaat alles voor je regelen, dus er moet wel een stukje vertrouwen zijn. Wil je zelf een uitvaartondernemer kiezen, let dan ook goed op de prijs. De tarieven verschillen nogal.

Stap 4: Kies kleding

Als de huisarts, de verzekering en de uitvaartondernemer op de hoogte zijn, kun je bekijken welke kleding de overledene aankrijgt. Dit kun je wellicht alvast klaarleggen, zodat de uitvaartverzorger ze mee kan nemen. Natuurlijk kun je ook zelf de verzorging en de aankleding van de overledene regelen of samen met de uitvaartverzorger.

Stap 5: Regel de uitvaart

In de dagen die volgen kunnen de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger invulling geven aan de uitvaart. Dit, al dan niet, aan de hand van de wensenlijst van de overledene. Er moeten veel beslissingen worden genomen. Ten eerste het opbaren. Gebeurt dat thuis of in het uitvaartcentrum? Dan de uitvaart zelf. Waar moet deze plaatsvinden? Wat voor kist? Welke bloemen? Welke sprekers? Wat doen we met de muziek? En doen we koffie met cake of iets anders. Vervolgens zijn er nog de rouwkaart en het vervoer van de overledene. Al met al moet er heel veel geregeld worden. Gelukkig weet de uitvaartverzorger precies wat er gedaan moet worden en wat er allemaal mogelijk is. Je kunt dus veel uit handen geven. Wil je juist veel zelf doen, dan mag dat natuurlijk ook. Geef jouw wensen duidelijk aan, aan de uitvaartverzorger, dan wordt hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Onze dienstverleners

Meer informatie